Друк

Відбулося засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при РДА

.

13 жовтня у с. Гвіздів Корецького району в індивідуальному господарстві було виявлено африканську чуму свиней, встановлено карантин та проводяться необхідні заходи.

Про це на засіданні державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при районній державній адміністрації повідомив начальник Новоград–Волинського районного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області Олександр Коваль.
Випадки ураження свійських тварин інфекційним захворюванням – африканською чумою свиней – далеко непоодинокі.
Так, з початку 2018 року в Україні було зареєстровано 126 випадків АЧС, у яких постраждали 81 домашня тварина та 34 – дикі.
Станом на сьогоднішній день карантин продовжує діяти у 47 неблагополучних пунктах в дев'яти областях України
Незважаючи на невтішну статистику, державна надзвичайна протиепізоотична комісія під головуванням заступника голови райдержадміністрації Андрія Подіка постійно працює, здійснюючи моніторинг ситуації та шукаючи все нових та ефективних методів вирішення посталої проблеми.
Окрім того спеціалісти державної ветеринарної медицини Новоград-Волинського району, про випадки захворювання на африканську чуму свиней, постійно інформують керівників сільськогосподарських підприємств, підприємців, голів сільських та селищної рад району, директорів ринків та зацікавлених осіб.
Серед населення ветслужбою району проводиться роз'яснювальна робота щодо недопущення захворювання свиней на АЧС. Постійно обстежуються приватні угіддя та з профілактичною метою проводиться щеплення свиней проти класичної чуми.
Також у нашому районі затверджена «Програма ветеринарно-санітарних заходів по профілактиці та оздоровленню території Новоград-Волинського району від африканської чуми свиней на 2015-2020рік».
Після виступу начальника Новоград–Волинського районного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області Олександра Коваля присутні підняли питання, котрі їх найбільше непокоять. Обговоривши питання порядку денного, дійшли згоди у цілій низці заходів, котрі проведуть задля недопущення випадків захворювання на території нашого району.
Африканська чума свиней (АЧС) – високозаразна інфекційна хвороба, яка за дуже короткий термін знищує все поголів'я у господарстві. Характерними для хвороби є наступні клінічні ознаки: раптова загибель тварин, за відсутності клінічного прояву; підвищення температури тіла до 40,5-42 0С; зниження апетиту, в'ялість, слабкість тазових кінцівок, хитка хода, посилена спрага, тварини лежать, зарившись в підстилку; ядуха, кашель, блювота, діарея (іноді з кров'ю), частіше запор, слизисті виділення з очей та носа, параліч тазових кінцівок, можливі аборти у свиноматок; синюшність шкіри та червонувато-фіолетові плями черева, підгрудка, мошонки, вух, п'ятачка та кінцівок.
Африканська чума не загрожує людині. Вона вражає виключно тварин, зокрема свиней (диких та свійських).
Інкубаційний період АЧС триває від 3 до 12 діб.
Вірус хвороби може зберігатися в м'ясі інфікованих свиней до півроку; охолоджених тушах (4 °C) – півроку, у замороженому м'ясі (–20 °C) – безкінечно; копченій ковбасі впродовж 5 місяців і більше; ґрунті – залежно від пори року: до 4 місяців (літо-осінь), до 8 місяців (осінь-весна).

Відділ організаційно-інформаційної роботи РДА

joomlamodniyportal.ru