Друк

Нарада служби у справах дітей Житомирської обласної військової адміністрації

.

Сьогодні за ініціативи Служби у справах дітей Житомирської ОВА у місті Звягель відбулася нарада для голів міських, селищних, сільських рад та начальників служб у справах дітей Звягельського району на тему: «Патронат над дитиною як складова системи захисту дитини в громаді». Також участь у семінарі взяли начальник Звягельської районної військової адміністрації Іван Туровський і перший заступник начальника РВА Юрій Оханський.

На початку заходу начальник РВА подякував усім присутнім за те, що відповідально поставилися до питання необхідності створення патронатних родин у громадах.

«Важливо розуміти, що кожна дитина без виключень має право на щасливе і захищене дитинство. Наше завдання – його забезпечити. Жоден інституційний заклад не може замінити родинне тепло та затишок, навіть якщо ця родина тимчасова», - говорив Іван Туровський.

Розпочала семінар начальниця служби у справах дітей Житомирської обласної адміністрації Ганна Лужко. У вступному слові вона пояснила теперішню ситуацію щодо закладів інституційного характеру та охарактеризувала перспективу, яка з цього випливає.

«Уже з 2025 року планують закрити дитячий будинок і обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей «Сонячний дім» в місті Житомирі та інші заклади, а дітей, які знаходяться в складних життєвих обставинах потрібно влаштовувати. Тому патронат стає необхідністю для кожної громади. Ще одним плюсом для громад є створення таким чином робочих місць з достойною заробітною платою», - пояснила начальниця обласної служби.

Директорка Житомирського обласного центру соціальних служб Ганна Антіпова ознайомила з процедурою проведення навчання кандидатів в патронатні вихователі та недопущення ризиків при їх відборі.

Впродовж заходу учасники семінару обговорили низку важливих питань:

про кадрове забезпечення та організацію роботи служб у справах дітей територіальних громад Звягельського району по захисту прав та законних інтересів дітей;

про актуальність потреби розвитку патронату над дитиною в громадах Звягельського району, недопущення виникнення проблемних питань при перебуванні дітей у патронаті;

про заходи з інформування шукачів роботи про патронат над дитиною, як одного із видів зайнятості;

про розвиток та зміцнення патронату над дитиною в Україні.

Також своїм позитивним досвідом створення та функціонування двох патронатних родин поділилася начальниця служби у справах дітей Звягельської міської ради Нонна Лойко.

Усі доповіді супроводжувалися змістовними презентаціями зі зрозумілою інфографікою, які стануть корисним інструментом для працівників служб у справах дітей громад при роботі з потенційними кандидатами у патронатні вихователі.

Щасливе життя кожної дитини залежить від нас – тож докладімо найбільших зусиль, щоб вберегти й захистити кожного, хто цього потребує!