Друк

#ЗнаЇмо: Лайфхаки, як правильно читати етикетку. ІНФОГРАФІКА

.

На що варто звертати особливу увагу у виборі їжі та напоїв?

Етикетка може допомогти вам зробити більш здоровий вибір харчових продуктів на користь тих, що містять більше поживних речовин. Водночас можуть траплятися випадки, коли виробники маскують інгредієнти та вводять в оману споживачів.

При виборі їжі та напоїв, важливо звертати увагу на їх склад і поживну цінність, адже це може значно вплинути на ваше здоров’я. Ось декілька порад, які допоможуть вам робити більш обізнані вибори:

Читайте список інгредієнтів. Перші три до п’яти інгредієнтів зазвичай вказують на основний склад продукту. Уникайте продуктів, де високо у списку зазначені рафіновані вуглеводи, цукор, сіль або частково гідрогенізовані олії.

Оцінюйте поживну цінність. Зверніть увагу на кількість калорій, білків, жирів і вуглеводів на 100 г продукту, що дозволить вам коректно порівняти різні продукти. Особливу увагу приділяйте вмісту насичених жирів, цукру та солі.

Вибирайте корисні жири. Дайте перевагу продуктам з ненасиченими жирами (знайдені в авокадо, горіхах, насінні) і обмежте споживання насичених жирів.

Уникайте продуктів з високим вмістом вільного цукру та солі. Будьте уважними до різних назв цукру у складі та пам’ятайте про негативний вплив надмірного споживання солі.

Обережно ставтеся до маркування. “Без ГМО”, “без глютену” або “БІО” не завжди означає більшу користь. Ці етикетки інформують про специфічні аспекти продукту, але не гарантують його вищу поживну цінність.

Зверніть увагу на продукти зі зниженим вмістом жиру. Іноді, для покращення смаку в знежирених продуктах, додають цукор, що не робить їх автоматично здоровішим вибором.

Вибираючи продукти, важливо враховувати не лише їх смакові якості, а й вплив на здоров’я. Уважне читання етикеток допоможе вам зробити інформований та здоровий вибір.

 

Інформація з сайту Житомирської ОВА