Друк

Юрій Вайсберг: «Закривати медицину на селі ніхто не буде. Але сільські лікарні закривають»

.

Баталії навколо Ярунської дільничної лікарні точаться вже не один місяць, емоційне напруження навколо цього питання постійно зростає. Так само чимало галасу та емоцій викликають подібні кроки медичної реформи і в інших районах Полісся. Після постанови Кабінету Міністрів про трансформацію дільничних лікарень в амбулаторії лікарів сімейної медицини ярунці забили на сполох.

Воно й не дивно, впровадження медичної реформи на Україні передбачає повне зникнення такої ланки медицини як дільнична лікарня, а відповідно люди хвилюються, що залишаться без необхідної медичної допомоги взагалі.

Що з цього приводу думає один з провідних спеціалістів в галузі медицини, заслужений лікар України, депутат обласної ради, колишній головний лікар Ярунської дільничної лікарні, а тепер головний лікар Житомирського обласного центру охорони здоров’я матері і дитини Юрій Рувимович Вайсберг. Він працював у Яруні в той час, коли ця лікарня була одна з найбільших і найкращих дільничних лікарень в області. Стаціонарне відділення налічувало 135 ліжок (сьогодні їх лише 15), коли були колгоспні пологові будинки. Але час минає, технології змінюються, патології теж. В час, коли всі ці зміни потребують нового підходу до питання медицини, реформація Ярунської дільничної лікарні просто вимога часу.

На наше запитання чи залишиться Ярунська лікарня він відразу відповів: «Без медичної допомоги не залишиться ні Ярунь, ні жодне інше село ні Житомирщини, ні України».

За словами Юрія Рувимовича згідно з постановою Кабміну про реорганізацію медицини, в селищах, селах будь-якого району будь-якої області України стаціонарна допомога надаватися не буде. Ця допомога має бути сконцентрована в районних та обласних лікарнях. «Саму постанову відмінити не може ні депутат, ні голова міської чи сільської ради, ні голова районної ради ні обладміністрації. Треба міняти постанову Кабінету Міністрів, а цього робити ніхто не буде. Можна залишити стаціонар у Ярунській лікарні, але він фінансуватися не буде. Це один з напрямів держави в реформуванні медицини. Ті кошти які сьогодні виділяє держава на реформування медицини і взагалі на медицину не настільки великі і ми не настільки багаті, щоб використовувати ці кошти не раціонально».

Україна сьогодні має досвід держав, які були колись у складі Радянського Союзу, і які в певній мірі це реформування вже провели. В першу чергу це країни Балтії, в деяких регіонах провела реформування медицини Росія. Ніхто сьогодні не говорить про те, що медицина в районі, в селах чи селищах має бути знищена. «Сьогодні в Житомирській області залишилися всього 4 чи 6 дільничних лікарень, які не будуть закриті, а будуть трансформовані», - наголошує Юрій Вайсберг. І пояснює: «Медицину в Яруні треба реформувати таким чином, щоб кошти які були виділені були використані з найбільшою віддачею для населення».

Сьогодні змінюються технології.  На базі Новоград-Волинського міськрайТМО є сучасна апаратури, яка сьогодні використовується, можливо, не на повну потужність. Ця апаратура має бути повністю завантажена, а люди мають отримувати кваліфіковану допомогу. На жаль, ні в одній дільничній лікарні немає рентген обладнання, малопотужні дослідні лабораторії, вони дуже коштовні і використовувати їх в маленькій місцевості на маленьку кількість людей не раціонально. Це обладнання потрібно використовувати в потужних лабораторіях, де є можливість досить широко пройти лабораторні дослідження, комп’ютерне обстеження. Це все можна зробити на базі діагностичного центру міськрайТМО. «Сьогодні пацієнт йде до лікаря і хоче бути впевненим, що він піде від нього з точним діагнозом. А як можна поставити діагноз, не маючи обладнання, а маючи тільки розум, та апарат для вимірювання тиску?», - підкреслює лікар. І наводить приклад: «Сьогодні вже є гарний приклад у Новоград-Волинському районі. Він був ініційований спочатку Весельським Віктором Леонідовичем, який був головним лікарем міськрайТМО до 1998 року, я підтримав цю ініціативу. У селі Лебедівка було не закрито лікарню, а трансформовано в амбулаторію сімейного лікаря, а стаціонар цієї лікарні трансформований в соціальні ліжка, де сьогодні перебувають жителі району в поважному віці, які не можуть самі себе обслужити і паралельно з медичною потребують соціальної допомогою, медичного нагляду. Для цього тут є ліжка соціального догляду, але поряд з цими ліжками, де лежать бабусі і дідусі, є медична амбулаторія, де працівник може поміряти тиск, виписати таблетку, зробити маніпуляції, процедуру. Стаціонарні відділення в багатьох районах трансформовані в такі соціальні ліжка. Також залишаються ліжка денного стаціонару».

«Сьогодні в Яруні залишиться дійсно  потужна амбулаторія сімейного лікаря, яку не можна порівняти з амбулаторіями в інших селах з підпунктом швидкої допомоги і з ліжками денного стаціонару, - пояснює ситуацію Юрій Рувімович. - Пацієнт може отримати потрібну допомогу, крапельницю, фізіотерапевтичні процедури і на вечір піти додому, ночуватиме в домашніх умовах, їстиме домашню їжу, і назавтра знову прийти і отримати ці ж процедури. Ті люди, які потребують цілодобового медичного нагляду будуть госпіталізовані на другий рівень медицини, в лікарню до Новограда-Волинського, яка в свою чергу буде трансформуватися в госпітальний округ, що обслуговуватиме не тільки Новоград-Волинський район, а цілий госпітальний округ з районами, які межують. Там буде концентруватись високовартісне обладнання, сконцентровано всі найкращі медичні сили. На такій базі людина зможе отримати кваліфіковану медичну допомогу. А забирати сьогодні медицину з села ніхто не збирається».

Що стосується ФАПів, то їх закривати теж не будуть. Звичайно, є установа якщо менше 300 жителів в селі, то ФАП закривається.  Так і буде, якщо село дійсно менше 300 жителів і до нього є гарна дорога, близько знаходиться амбулаторія сімейного лікаря, то такий ФАП не має права на існування, бо в держави сьогодні немає грошей платити зарплати і утримувати його. Якщо ж до села немає дороги чи важко дістатися, далеко до амбулаторії, і люди не мають можливості швидко отримати допомогу чи купити якісь ліки, то такі ФАПи ніхто чіпати не буде.

Наостанку мій співрозмовник наголошує: «Трансформація медичної допомоги розрахована до 2020 року. Тобто, розмежовуватись медична допомога на перший, другий та третій рівень буде поступово, так як це зроблено у всьому світі, а закривати медицину на селі ніхто не буде».

Розмову вела Надія Валінкевич,
газета «Час Полісся»