Друк

9 грудня - Міжнародний день боротьби з корупцією

.

Сьогодні у світі відзначають Міжнародний день боротьби з корупцією. Для України це «сумне свято», - в рейтингу Transparency International наша країна за рівнем сприйняття корупції посідає 144-е з 176-ти місць.

9 грудня 2003 в місті Меріда (Мексика) була відкрита для підписання Конвенція ООН проти корупції, прийнята Генасамблеєю ООН 31 жовтня 2003 року. Спеціальний представник генерального секретаря ООН Ханс Кореллі, оголосивши про рішення заснувати Міжнародний день боротьби з корупцією, закликав представників більш ніж 100 країн, які зібралися на конференцію, підписати Конвенцію. Вона має стати важливим інструментом міжнародного права для протидії корупції, «що завдає шкоди розвитку країн і що представляє загрозу демократії і режиму правової держави». Конвенція набула чинності в грудні 2005 року після її ратифікації 30 країнами. У цьому міжнародному договорі прописані заходи щодо запобігання корупції, покарання винних, а також механізми міжнародного співробітництва в боротьбі з нею. Документ зобов'язує країни-учасниці договору проводити політику протидії корупції, схвалити відповідні закони і заснувати спеціальні органи для боротьби з цим явищем.

Відповідно до Конвенції ООН проти корупції та Конвенції Ради Європи про кримінальну відповідальність за корупцію, корупція - це зловживання державною владою для одержання вигоди в особистих цілях, в цілях третіх осіб і груп, а також численні форми незаконного привласнення публічних коштів для приватного використання. Крім того, до корупційних явищ належить і непотизм (кумівство, сімейність).

9 грудня в багатьох країнах світу проходять демонстрації, зустрічі, конференції, семінари та інші заходи, приурочені до Міжнародного дня боротьби з корупцією.

«Результати Індексу сприйняття корупції-2012 від Transparency International (ІСК) свідчать: незважаючи на певні кроки української влади у напрямку подолання корупції, ситуація залишається невтішною», - йдеться у висновках організації. Згідно з нинішніми результатами ІСК, Україна отримала лише 26 зі 100 можливих балів. «Будь-який результат, менше 30 балів, з точки зору Transparency International вважається« ганьбою для нації».