Друк

Захист інвалідів - пріоритет державної соціальної політики

.

 До важливих напрямків соціальної політики України належить соціальний захист інвалідів. Ставлення до громадян з обмеженими можливостями є характерною ознакою її цивілізованості та демократичності.

 Саме це і стало поштовхом для прийняття Генеральною Асамблеєю ООН 3 грудня 1982 року Резолюції №37/52 «Всесвітня програма дій по відношенню до інвалідів», а 3 грудня було визначено Генеральною Асамблеєю ООН як Міжнародний день інвалідів.

День інваліда — це не свято. Це лише мотив, щоб привернути увагу суспільства до цих людей, які юридично є повноправними його членами. Життя в нашій країні влаштоване так, що ледь не кожна ситуація змушує інваліда згадувати про свою інвалідність.

На обліку у районному управлінні праці та соціального захисту населення перебуває понад 3 тисячі інвалідів різних категорій. Найбільша кількість інвалідів від загального захворювання. Сто дві сім’ї складаються з двох та більше інвалідів.

У нашому районі відзначення Міжнародного дня інвалідів стало доброю традицією, про це не забувають як люди з особливостями психофізичного розвитку, так і організації, які ними опікуються. До цієї дати райдержадміністрацією підготувалася низка заходів аби інваліди, що проживають на території нашого району, не почувалися забутими чи полишеними наодинці зі своїми проблемами.

Напередодні, 28 листопада, заступник голови районної державної адміністрації Н.В.Даниленко разом з директором територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) району Н.Ф. Івасів відвідали інвалідів, які проживають на території Повчинської, Пилиповицької, Піщівської, Кам»яномайданської сільських рад. Вкотре цікавилися життям, вислухали їхні болючі проблеми та вручили продуктові набори.

3 грудня  керівництво району завітало до одиноких інвалідів, що мешкають на території Лебедівської сільської ради, відвідали мешканців Лебедівського стаціонарного відділення для постійного проживання, де перебуває 26 одиноких громадян та центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів, що у смт. Городниця.

Від керівництва району інваліди  почули слова підтримки  з найкращими побажаннями та отримали подарунки.

Також цього дня громадяни з обмеженими фізичними можливостями, що проживають на території Ярунської сільської ради, були запрошені на захід „Дивись на нас як на рівних”, який відбувся у актовому залі сільської ради. У фойе була представлена виставка робіт про життя клубу дозвілля «Острів надії».

Працівники терцентру ознайомили всіх присутніх з тими соціальними  послугами, що мають право отримувати пенсіонери та інваліди. Так, 113 інвалідів, які проживають на території Ярунської сільської ради, мають можливість першочергово отримувати медичну та психологічну допомогу безкоштовно та безпосередньо у себе вдома. Проводяться курси лікування за призначенням лікаря, лікувальні масажі, надається допомога в адаптації до різних життєвих обставин, в обранні захоплюючої справи. Тут до їх послуг: соціальні працівники, медична сестра, психолог, швачка, майстер з ремонту взуття. Щовівторка та четверга відкриває двері для всіх бажаючих клуб дозвілля «Острів надії».

Значну матеріальну підтримку надали наші постійні благодійники – фермерське господарство «Аделаїда», міськрайонне Товариство Червоного Хреста України, ТОВ „Бетек” та інші приватні підприємці району, за що їм щира вдячність від районної влади.

Об’єднавши зусилля влади, наші зусилля, небайдужість суспільства, оптимізм та силу духу самих інвалідів, можна зламати всі перешкоди, які виникають на життєвому шляху кожного інваліда – бо тільки разом нам все під силу!

Сектор інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю