Друк

Реформа місцевого самоврядування об’єднує інтереси держави та кожної людини

.

2013-й рік став переламним у створенні дієздатного самоврядування в Україні. І значним імпульсом для цього стала ініціатива Президента України Віктора Януковича, який бачить важливою складовою модернізації держави послідовну реформу децентралізації влади, передачу повноважень у регіони і підвищення ролі органів місцевого самоврядування в житті громад.

 Наприкінці березня нинішнього року на засіданні Ради Регіонів за участю Глави держави презентовано проект Концепції розвитку місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні. І сьогодні він широко обговорюється в суспільстві, в тому числі й – на засіданнях Ради Регіонів при Президентові України, «круглих столів», які відбувалися за організаційного сприяння Всеукраїнської асоціації обласних та районних рад, на Парламентських слуханнях. Цей важливий документ обговорено на засіданні колегії Житомирської облдержадміністрації .

Уже давно дійшли висновку: реформа місцевого самоврядування потрібна. І чим швидше вона відбудеться, тим краще. Це дозволить громадам самостійно вирішувати питання своєї життєдіяльності. І головне, щоб на це в місцевих бюджетах були передбачені матеріальні та фінансові ресурси, а обрані громадянами органи місцевого самоврядування мали відповідні повноваження .

Запровадження змін, зокрема, тих, що стосуються територіальної організації влади і, можливо, найближчим часом змін в адміністративному устрої на місцях, не проходять безболісно для людей. І це чи не найскладніша проблема, яка потребує значної  уваги. Тому сьогодні є дуже важливою інформаційна робота з людьми, роз’яснення сутності перетворень, окреслення позитивних чинників, які вони принесуть кожній людині та родині.

Реформа місцевого самоврядування дозволить об’єднати в єдину систему інтереси держави та конкретної людини.

Звісно, що в ході реформування відбудуться певні скорочення сільських, селищних рад, можливо, укрупнення районів та відповідно кадрові зміни. На Житомирщині є окремі села, особливо на територіях, які зазнали впливу від наслідків аварії на ЧАЕС, де проживає дише декілька десятків людей літнього віку. Межі цих населених пунктів не переглядалися роками. Тож, очевидно, такі села можуть об’єднатися з іншими, які мають більше можливостей для розвитку. Але, безумовно, органи місцевого самоврядування та виконавчої влади мають максимально вивчити ці процеси і не допустити, щоб укрупнення одиниць негативно позначилося на звичному ритмі життя людей.

Деякі громади Житомирщини вже виступили з власними проектами адміністративно-територіальних змін у своїх населених пунктах. Зокрема, Приворотська сільська рада Брусилівського району в ході обговорення Концепції розробила проект укрупнення своєї території за рахунок приєднання двох сусідніх сіл – Пилипонки  Романівської сільської ради та Квітневого (Коростишівський район). Обговорюються ідеї з приводу того, як по-господарськи розпорядитися землею, і як результат – краще наповнити бюджет та поліпшити соціальну інфраструктуру в усіх територіальних громадах.

Всі пропозиції будуть враховані. З цією метою розробляється Схема планування території Житомирщини до 2020 року.

З ініціативи обласної ради розгорнуто роботу щодо роз’яснення суті реформи, відбулися навчальні семінари. Концепцію обговорено на сходах сіл, селищ. Цікаві пропозиції висловлять жителі територіальних громад, депутати місцевих рад, керівники сіл, селищ у ході урочистих зборів, які з нагоди Дня місцевого самоврядування відбудуться в кожному районі та місті області упродовж цього тижня.

Прес-служба облдержадміністрації