Друк

Порушення правил торгівлі, попередження самогоноваріння, боротьба з пияцтвом, незаконний продаж спиртних напоїв

.

Ось основні питання порядку денного, які розглядалися на розширеній нараді за участю голови районної ради Ф.В. Весельського, заступника голови райдержадміністрації Н.В. Даниленко, працівників правоохоронних та контролюючих органів, директорів споживчих товариств району, сільських голів. Керував нарадою голова райдержадміністрації С.І. Лавренюк.

 

Відкриваючи засідання, Сергій Іванович наголосив, що з даних питань хотілося в першу чергу почути сільських голів – чому така ситуація склалася у населених пунктах району і які міри приймаються сільськими головами аби її виправити.

Директор районної спілки споживчого товариства М.В. Єфімчук відзначив, що такого стану торгівлі у районі, як тепер, за останнє десятиріччя він не пам’ятає, іде постійний спад продажу товарів у магазинах споживчого товариства, особливо з продажем спиртних напоїв. «Статистика показує позитивне сальдо торгівельної галузі району, але за останні три місяця поточного року ми маємо 10% збитку – третина магазинів торгує у збиток, третина – має нульовий доход, у решти – рентабельність менше 0,5%. І однією з основних проблем є зменшення доходів населення, їм тепер не до розкоші, - сказав Микола Васильович. – Звідси у селах розквітає незаконний продаж промислових товарів та продуктів харчування, а також самогону, який купують по 14-15 грн. за півлітра, коли у магазині за  горілку потрібно переплачувати 15-20 грн. Отоді до осель виробників самогонки й тягнуться всілякі любителі оковитої, не спроможні оплатити магазинний продукт».

Незаконна торгівля породжує іншу проблему – реалізується неякісна продукція, не сертифіковані спиртні напої та тютюнові вироби і результат - зменшується товарообіг та надходження доходів до бюджету.

З даних питань також було заслухано головного  санітарного лікаря  району Л.М. Прохор, голову Городницького СТ В.А. Гранецького, начальника об’єднаної державної податкової інспекції В.П. Каленського, голову районної ради Ф.В. Весельського, в.о. начальника дільничних інспекторів С.М. Вовка, сільських голів.

Під час наради наводили чимало прикладів незаконної реалізації продуктів харчування, промислових товарів, спиртних напоїв та тютюнових виробів у населених пунктах району, обговорювалися шляхи їх подолання. Так, сільським, селищному головам необхідно більше уваги приділяти контролю за незаконним виробництвом та продажем самогону, реалізацією приватними підприємцями алкогольних напоїв особам до 18 років, роботі об’єктів торгівлі в нічний час; контролюючим органам здійснювати систематичний контроль населених пунктів з метою виявлення незаконних торгівельних точок.

Заслухавши виступи і доповіді, очільника району доручив підготувати розпорядження за результатами проведеної наради, яким створити при райдержадміністрації комісію по перевірки незаконної торгівлі у населених пунктах, також Сергій Іванович виніс ряд рішень і рекомендацій, які посприяють у вирішенні питань щодо часткової ліквідації та призупинення незаконної торгівлі на території району.

Інна Денисенко,
головний спеціаліст з питань внутрішньої політики
та зв’язків з громадськістю райдержадміністрації