Друк

ДИМ – НЕВИДИМИЙ ВБИВЦЯ

.

31 травня відзначається Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням.

В рамках угоди про асоціацію з ЄС Україна зобов'язалась прискорювати проєвропейські зміни в системі охорони здоров'я.
Кампанія спрямована переконати українців берегти власне здоров'я,в тому числі й за рахунок відмови від куріння, підвищення поінформованості населення щодо шкідливих наслідків вживання тютюну,зокрема впливу на здоров'я легень.
У світі проживає 1.1 млрд. курців,кожного року від хвороб,спричинених курінням,помирає понад 7 мільйонів людей.
В Україні щоденними курцями є 42.2% чоловіків і 9.4% жінок.Загалом щоденно курить 7.2 мільйони дорослих українців.Смертність у середньому серед українців-85 тисяч чоловік за рік.
Опитування показують погіршення ситуації з курінням в Україні,поширеність збільшується,з»являються нові небезпечні тютюнові вироби.Нові загрози для громадян-це електронні сигарети та нові пристрої для вживання тютюну шляхом нагрівання,кальян.
Щоб люди не кидали курити,тютюнова індустрія нав'язує нові вироби.Жодних наукових підстав вважати їх безпечними немає.Тому експерти громадського здоров'я радять регулювати ці вироби на законодавчому рівні,заборонити рекламувати їх,продавати дітям і курити в громадських місцях та підвищувати податки на всі ці вироби.
Вживання тютюну є головним фактором ризику появи раку:легень,ротової порожнини,горла,гортані,підшлункової залози,сечового міхура,шийки матки та нирок.
Рак легень-найпоширеніший тип раку серед чоловіків з поганим прогнозом-імовірність прожити 10 і більше років після його діагностування дуже низька.
Рак не розвивається миттєво-якщо курити все життя,то шанс розвитку пухлинного процесу в легенях зростає після 50-ти років,а стрімкість залежить від інтенсивності куріння.
У зоні ризику перебувають не тільки курці,але і ті,хто їх оточує(пасивні курці).
Як демонструє світова практика,інструментом для допомоги людям,які хочуть відмовитись від куріння,є професійні сервіси.
З 2017 року почав працювати Веб-сайт(www.stopsmoking.org.ua) та гаряча лінія (0-800-50-55-60),консультанти яких можуть надати фахову підтримку.Також консультативну допомогу можна отримати в наркологічному відділенні КНП «Новоград-Волинське міськрай ТМО» тел.:2-00-40.

Мислінська Віта Вікторівна,
лікар-нарколог КНП «Новоград-Волинське міськрай ТМО»