Друк

Актуальні питання бджільництва сьогодення

.

Сьогодні Україна займає перше місце з виробництва меду серед країн Європи та третє місце серед всіх країн світу. Бджільництво, як бізнес сьогодні багатьом підприємцям приносить стабільний дохід. Адже пасіка це виробництво корисних, смачних і дорогих продуктів з тривалими термінами зберігання.

У цьому бізнесі займаються не тільки виробництвом меду, але і отримують інші корисні продукти з пасіки: пилок, маточне молочко, прополіс, забрус, натуральний бджолиний віск, бджолина отрута, бджолиний підмор та ін.
Всі ці додаткові продукти з пасіки застосовуються у виробництві фармацевтичних, косметичних продуктів і харчових галузях.
В даний час бджільництво, як галузь сільського господарства, інтенсивно розвивається та потребує спільних зусиль щодо вирішення щодо вирішення наявних проблем з питань паспортизації, розміщення, упорядкування, добросусідства, використання пестицидів та агрохімікатів з боку аграріїв тощо.
Для забезпечення гарантій дотримання прав та захисту інтересів фізичних і юридичних осіб, які займаються бджільництвом та підвищення ефективності ведення сільського господарства, шляхом залучення їх до запилення ентомофільних рослин сільськогосподарського призначення, на сьогодні є актуальним питання налагодження дієвого діалогу між пасічниками, агровиробниками, органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування.
Пропонуємо до Вашої уваги етапи реєстрації та паспортизації пасік фізичних та юридичних осіб у порядку визначеним чинним законодавством.
Етап перший:
В обов'язковому порядку проводиться реєстрація пасіки.
Етап другий:
Обстеження пасіки фахівцями ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в області.
Етап третій:
Отримання ветеринарно-санітарного паспорту пасіки
Проблемне питання у галузі бджільництва № 1:
Розміщення пасік на земельних ділянках інших власників.
Проблемне питання № 2:
Взаємодія з аграріями
Проблемне питання № 3:
Кочування пасіки
Проблемне питання № 4:
Розташування пасіки на місцевості.

Головний спеціаліст відділу організації
сільськогосподарського виробництва,
аграрного ринку продукції рослинництва,
тваринництва та технічного забезпечення
управління агропромислового розвитку   С.В. Тріщ