Друк

20 жовтня - Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози

.

Рак молочної залози займає в Україні перше місце серед онкологічних захворювань жінок.
Проте рак не з'являється сам по собі. Виникненню пухлини передує тривалий період передпухлинних станів.

Надавши своєчасну допомогу на етапі передпухлинного захворювання (лікування і профілактики), можна позбавити пацієнта від подальшого прогресування патології.

Ризик розвитку предракових і ракових захворювань грудних залозах підвищується, якщо жінка:
- має порушення гормонального балансу;
- не народжувала;
- не годувала дитину грудним молоком або годувала кориткий час;
- робила аборти;
- немає регулярного статевого життя або статеве життя не приносить необхідного задоволення;
- хворіє цукровим діабетом, запальними та пухлинними процесами в яйниках, має ожиріння та захворювання щитовидної залози, печінки;
- курить;
- знаходяться в постійних стресових ситуаціях;
- носить незручні бюстгальтери;
- проживає в неблагополучному екологічному районі;
- велику роль відіграє спадковість, а саме мама, бабуся мали дане захворювання.
Першими симптомами хвороби можуть бути напруга і біль у грудях за кілька днів до початку менструації. Також це супроводжується набряком, огрубінням, ущільненням грудних залоз. Біль інколи виявляється просто нестерпним. Ці симптоми мають місце в 90% випадків мастопатії. Досить рідко зустрічається при мастопатії, але часто при раку молочних залоз - виділення із сосків, це може бути прозора, жовта або зеленувата рідина навіть з домішками крові.
Профілактичні заходи щодо запобігання ракових та предракових станів полягають в усуненні причин її виникнення. Тож народжуйте до 30 років, не відмовлятися від грудного годування (це буде не тільки профілактика мастопатії, а й зміцнення здоров'я дитини). Відмовтеся від абортів (тільки за медичними показами), має бути регулярне статеве життя, збалансоване харчування та дотримання здорового способу життя.
Згідно міжнародних стандартів з ціллю профілактики жінки повинні раз на рік проходити клінічний огляд лікаря, щорічно після 40 років УЗД молочних залоз, мамографію у віці 40-50 років 1 раз в 2 роки, старше 50 років один раз на рік. Ті хто в групі ризику мають відвідвідувати лікаря частіше, раз в пів року, щоб переконатися у відсутності будь яких змін в грудних залозах.
Одним з головних етапів профілактичних заходів є регулярне самообстеження молочних залоз, це дозволить виявити зміни в грудних залозах на ранніх стадіях, відповідно і лікування почнеться вчасно. Самообстеження потрібно проводити щомісяця від першого дня менструації на 9-11 день. Рекомендується проводити огляд грудей стоячи перед дзеркалом, а краще в душі. Будь-яке виявлене ущільнення є тривожним сигналом і приводом до термінового візиту лікаря.
Обовязково двічі на рік з профілактичною ціллю відвідуйте свого лікаря акушер-гінеколога.
Виконуйте всі рекомендації лікаря та не займайтеся самолікуванням – це позитивно вплине на Ваше здоровя та життя.

Є.А.Шумило, лікар акушер-гінеколог поліклініки КДД міськрайТМО