Друк

Жителі з усіх районів Житомирщини помолилися за автокефалію Помісної Православної Церкви разом із Президентом України

.

Символічно, що саме на свято Покрови Пресвятої Богородиці тисячі віруючих українців, серед яких і жителі з усіх районів Житомирщини, зібрались на Софіївській площі у Києві та всі разом помолилися за автокефалію Помісної Православної Церкви. 

Цього дня спільна молитва присвячувалась миру в Україні, захисникам нашої Батьківщини та автокефалії для української православної церкви. Українці також подякували військовим, які захищають рідну землю, адже 14 жовтня святкували День захисника України.
11 жовтня для України стало історичним днем – Вселенський Патріарх і Синод прийняли позитивне рішення про Єдину Помісну Православну Церкву.
Вітаючи вірян України зі святом, Президент Петро Порошенко наголосив, що питання Томосу та автокефалії української православної церкви виходить далеко за межі церковного життя – це питання української національної безпеки та державності.
«Ніхто не зупинить український народ. І ні в кого ми не будемо питати дозволу, бо вирішувати має Україна і її народ, який бореться за волю, за свободу, за майбутнє. Автокефалія – це найвагоміша подія з того ж ряду, що й наше прагнення до вступу до Євросоюзу та НАТО, Угода про асоціацію, безвізовий режим з Європейським Союзом, вихід із СНД, відмова від оманливого Договору про «дружбу» з Росією тощо», - сказав Президент під час участі у молитовному заході за Україну. Він акцентував, що все це є основою українського власного шляху розвитку, розвитку держави Україна і української нації.
Глава держави підкреслив, що автокефалія є частиною державницької проєвропейської та проукраїнської стратегії, яку влада послідовно втілює в життя останні 4,5 роки і буде продовжувати й надалі.
До святкових та молитовних заходів долучились Віце-прем'єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко та голова Житомирської ОДА Ігор Гундич.
«Сьогодні - свято українського козацтва, свято українського православ'я, Святої Покрови. І для нас це є дуже важливим, бо це початок відновлення української автокефальної церкви. Потрібно зараз пройти цей непростий шлях. А українцям потрібно отримати свою Українську Помісну Церкву. Своя незалежна держава, своя мова, своя армія і своя перемога», – зазначив Геннадій Зубко, спілкуючись із житомирянами.
Голова ОДА Ігор Гундич переконаний, що Петро Порошенко увійде в історію, як Президент, який повернув державі єдину помісну церкву. І Житомирщина підтримує Президента та його прагнення до єдиної української православної церкви.
«Сьогодні Житомирщина приєдналася до вірян з усієї України у спільній молитві за єдину помісну церкву, за Україну. У ці дні в державі відбуваються історичні події - надання автокефалії Українській помісній церкві. Приємно, що ми стаємо свідками творення історії. Повністю підтримую Президента України Петра Порошенка у тому, що рішення Синоду 11 жовтня про надання автокефалії – це фактично ще один акт проголошення Незалежності нашої держави. Тепер настав час відновити єдність розділеного церковного тіла в Україні. Бог підтримує нас і всі українці відчувають це. Слава Україні!», – зазначив Ігор Гундич.
28 липня під час спільної Хресної ходи жителі всіх областей України об'єднались та показали світу, що прагнуть Помісної Церкви і моляться за неї. А 14 жовтня українці знову об'єднались та стали до спільної молитви за автокефалію для нашої Церкви. Нас об'єднує Бог та Україна!
Врізка 1: Автокефальна Православна Церква – це помісна православна церква (до юрисдикції якої належить певна територія). Автокефальна Церква не є ні ієрархічно, ні адміністративно частиною іншої Православної Церкви, а є самокерованою частиною Вселенської православної Церкви.
Врізка 2:
Що таке Томос? Це унікальний церковний документ, указ. Випускають його, коли головна церква хоче надати фактичну незалежність – автокефалію.
Врізка 3: Для отримання томосу або, простіше кажучи, указу про автокефалію потрібно провести об'єднавчий Собор трьох православних церков - УПЦ КП, УАПЦ і УПЦ Московського патріархату. На Соборі буде обраний предстоятель – патріарх, нової церкви, який і отримає томос про автокефалію від Константинопольського патріарха. Вже після томосу помісна церква продовжить процес об'єднання з єпархіями, парафіями та монастирями Московського патріархату.