Друк

«Зелене Купало в літо упало»

.

Ой на Івана, ой на Купала
Яскраве багаття на щастя палало.
Тепло дарувало родимій землі,
Щоб щедрий врожай був на дружнім стеблі!

У районі відсвяткували одне з найулюбленіших та найбільш містичне свято року ­– Купала. Ніч напередодні цього прадавнього свята наповнена магією романтики, кохання та містики. За народним повір'ям, у цей день відбуваються різні дива: трави і квіти набувають магічної сили, земля відкриває свої скарби, сонечко спускається з неба, щоб викупатись у річці, а опівночі вогнистим цвітом розквітає папороть — хто знайде той цвіт, той здобуде багатство і здоров'я.
Ворожіння, танці, співи, хороводи, плетіння вінків та стрибки через багаття – давні забавки в купальську ніч , а ще ігри, конкурси та спортивні змагання.
Свято Купала традиційно провели в селах Пилиповичі, Орепи, Ярунь, Гульськ, Гірки, Броники, Романівка, Повчине, Колодянка та багатьох інших.
Щедро, в радості та пісні зустріла і Рівненщина вокальний ансамбль «Берегиня» с.Кикова (керівник Шавловська В. Ф.) на обласному обласному відкритому фестивалі народного мистецтва «Зелене Купало в літо упало», що відбувся вихідними днями у місті Корець.
Фестиваль проводиться щорічно за участю фольклорних та фольклорно-етнографічних колективів, ансамблів української пісні, народних музик, ансамблів народного танцю, солістів-вокалістів та майстрів народного мистецтва. На свято прибули гості з Рівненської, Луганської, Житомирської областей, а також аматорський колектив з Республіки Польща.
Гуляння відбувалися на березі річки, що протікає через усе містечко. А почалося все святковою ходою колони, яка стартувала від районного Будинку культури і дозвілля та прямувала до узбережжя річки Корчик.
У рамках відкритого фестивалю пройшла презентація етносадиб району «Села Кореччини запрошують», конкурс купальських вінків «Заплету віночок», fire show (вогняне шоу).
Відділ культури Новоград-Волинської районної державної адміністрації вітає учасників вокального ансамблю «Берегиня» з вдалим виступом на обласному відкритому фестивалі народної творчості та бажає творчого натхнення, сили для продовження важливої справи нести радість людям, даруючи пісню.

Провідний методист РМЦНТ
Н. Мединцева