Друк

Місцевою прокуратурою проведено комплексну перевірку ізолятора тимчасового тримання №4

.

Відповідно до вимог статті 5 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров'я», державні, громадські або інші органи, підприємства, установи, організації, посадові особи та громадяни зобов'язані забезпечити пріоритетність охорони здоров'я у власній діяльності, не завдавати шкоди здоров'ю населення і окремих осіб, у межах своєї компетенції надавати допомогу хворим, інвалідам та потерпілим від нещасних випадків, сприяти працівникам органів і закладів охорони здоров'я в їх діяльності, а також виконувати інші обов'язки, передбачені законодавством про охорону здоров'я.

Враховуючи зазначені вимоги Закону, виконання вищевказаних обов'язків є одним з найприорітетніших напрямків й у функціонуванні місць несвободи в державі.
До таких місць на території м. Новоград-Волинський та Новоград-Волинського району насамперед відноситься ізолятор тимчасового тримання №4 (м. Новоград-Волинський) ГУНП в Житомирській області, в якому періодично одночасно утримується до 18 затриманих, взятих під варту та адмінарештованих осіб.
В період з 13 по 15 червня 2018 року, Новоград-Волинською місцевою прокуратурою проведено комплексну перевірку додержання вимог Кримінально-виконавчого кодексу України, Кодексу України про адміністративні правопорушення, Закону України «Про попереднє ув'язнення», Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров'я», а також стандартів Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ураховуючи практику Європейського суду з прав людини, в ізоляторі тимчасового тримання №4 (м. Новоград-Волинський) ГУНП в Житомирській області щодо захисту конституційних прав, в тому числі на медико-санітарне забезпечення і лікування засуджених та осіб, які перебувають під вартою.
До проведення вищезазначеної перевірки були залучені: завідуюча приймальним відділенням Новоград-Волинського міськрайонного територіального медичного об'єднання Ольшевська В.А.; фельдшер санітарний відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства управління Держпродспоживслужби в Новоград-Волинському районі Мосійчук Л.А.; біолог санітарно-гігієнічної лабораторії Новоград-Волинського міжрайонного відділу державної установи «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» Лозовенко І.І.
У ході проведення перевірки було всебічно оцінено стан матеріально-технічного та санітарно-епідеміологічного забезпечення, можливість надання ув'язненим, засудженим і особам, підданим заходам примусового характеру, адекватної та ефективної медичної допомоги.
Виявлено ряд порушень, на усунення яких, керівником місцевої прокуратури внесено документ прокурорського реагування.

Прокурор Новоград-Волинської місцевої прокуратури
юрист 1 класу Д. Рабчинський