Друк

Якщо ви вирішили стати донором

.

Якщо ви вирішили стати донором, вам необхідно навчитися берегти себе ради інших.

Здоровий спосіб життя донора передбачає правильне харчування і прийом вітамінів, відмову від надмірного вживання алкоголю, бажано - і куріння, дотримання інтервалів між дачами крові. Важливо, щоб донорство не заподіяло шкоди ні донору, ні реципієнту. Якщо з якихось причин лікар сьогодні не допускає вас до здавання крові, необхідно прислухатися до його рекомендацій. Краще один раз утриматися від дачі крові, ніж потім бути вимушеним назавжди відмовитися від донорства. Якщо вас щось турбує, обов'язково порадьтеся з лікарем перед дачею крові. При дотриманні простих правил 'донорство буде корисним для вашого здоров'я і може на довгі роки стать стилем життя. Адже якщо ви - донор, означає, ви здорові.
Для донорів розроблені спеціальні рекомендації, що стосуються інтервалів між дачами крові або плазми. Їхня мета - зберегти здоров'я донора і не заподіяти йому будь - якої шкоди.
1. Чоловіки можуть здавати кров не більше 5 разів на рік, жінки - не більше 4 разів на рік. Після п'яти регулярних кроводач рекомендується робити перерву не менше 3 місяців.
2. Після дачі крові повинно пройти не менше 60 днів, перш ніж донор зможе знову здавати кров.
3. Після дачі крові повинно пройти не менше 30 днів, перш ніж донор зможе здавати плазму.
4. Після дачі плазми повинно пройти не менше 14 днів, перш ніж донор зможе знову здавати плазму або кров. Донори (і чоловіки і жінки) можуть здавати плазму не більше 12 разів на рік. Донорський плазмаферез — метод отримання від донора плазми з поверненням власних форменних елементів крові (еритроцитів, тромбоцитів, лейкоцитів).
Ви можете здати кров, якщо:
Почуваєтесь добре
Не маєте протипоказань до донорства
Віком від 18 до 60 років
Вагою від 50 кг
Маєте паспорт громадянина України.
Підготовка до дачі донорської крові - Важливо знати, що не можна вживати алкоголь за 48 годин до процедури, а ліки, особливо, які містять анальгін, аспірин, - за 72 години до процедури! - Напередодні здачі крові необхідно повечеряти: можна вживати солодкий чай, узвар, сік, хліб, сухарі, варені крупи, макарони на воді без рослинних чи тваринних жирів, овочі, фрукти (крім бананів). Під час вечері не можна вживати жирну, смажену, гостру, копчену їжу, молочні продукти, яйця. Необхідно пити більше рідини. - Важливо добре відпочити, виспатися. - У день процедури рекомендовано легко поснідати. - За 2 години до та 2 години після процедури заборонено палити!
Дотримання цих вимог особливо важливе, якщо ви здаєте тромбоцити або плазму. Не виконання цих порад може зашкодити якісно провести сепарацію вашої крові (відділення необхідних компонентів) і зробить неможливою здачу.
Філія ЖОЦК знаходиться в м. Новоград-Волинському по вул. Герцена 63. При собі обов'язково мати паспорт з реєстрацією. У вас візьмуть кров з пальця для визначення групи крові, резус-фактора та рівня гемоглобіну. Лікар-терапевт обстежить вас та виміряє артеріальний тиск. Якщо все в нормі, у той же день у вас візьмуть 400-500мл цільної крові або її компонентів.

Даруйте здоров'я іншим та будьте здорові!

С.П. Гнатюк,
лікар-трансфузіолог міськрайТМО