Друк

У чому небезпека переохолодження дітей

.

З настанням зими, погодні умови непередбачувані, хоча прислухавшись до синоптиків та порад медиків переохолодження можна запобігти.

Переохолодження організму розвивається внаслідок тривалого перебування на холоді, особливо в сиру вітряну погоду. Найбільш вразливі до переохолодження – діти.

Дитина переохолоджується швидше, ніж доросла людина. Причому, чим менша дитина, тим менше їй потрібно часу, щоб переохолодитися. Це пояснюється незрілістю в організмі малюків механізмів теплорегуляції і теплопродукції.

Карапузи до року не тремтять від холоду. Це означає, що зігріти самі себе, вивільняючи енергію шляхом м'язових скорочень, вони ще не здатні.Тому у маленьких дітей набагато швидше, ніж у дорослих, спазмуються судини шкірних покривів і настає гіпотермія.

Як же її можна помітити, та як визначити? При гіпотермії діти стають млявими, апатичними, їх рухи сповільнюються, втрачають колишню жвавість і координацію

Якщо переохолодження мало місце, але воно було короткочасним, і дитина правильно була виведена зі стану гіпотермії (зниження температури тіла або переохолодження), жодних небажаних наслідків бути не повинно.

А от у випадку, якщо гіпотермія була тривалою і глибокою, не тільки підриваються захисні сили організму дитини, в ньому відбуваються незворотні процеси, які можуть мати свої наслідки в майбутньому.

При тривалій гіпотермії в клітинах сповільнюються, а потім і припиняються обмінні процеси. Що призводить до загибелі клітин.Чим сильніше переохолодження організму і чим довше воно триває, тим більше клітин гине. Особливо це стосується головного мозку, який після гострої гіпоксії (кисневого голодування) може відновитися лише частково. Це і є найбільша небезпека переохолодження. Відмирання клітин мозку – явище незворотне. І воно загрожує розладами деяких функцій нервової системи . Але таке відбувається вже на останніх стадіях гіпотермії і зустрічається рідко. Щоб запобігти переохолодженню вашої дитини під час зимових прогулянок, ви повинні, перш за все, знати, які ознаки вказують на те, що дитина не просто злегка встигла змерзнути, а що її стан вимагає термінового вашого втручання.
Симптоми переохолодження:
- Дуже холодні кисті рук. Шкіра на них червона. Чутливість до холоду слабка або зовсім відсутня. При енергійному розтиранні малюк скаржиться на біль і печіння.
- Зміна кольору шкіри обличчя: спочатку вона червоніє, а потім стає неприродно блідою, навіть набуває синюшного відтінку.
- Часто гіпотермія супроводжується обмороження кінцівок, вух, щік. Тоді можна помітити на них білі плями.
- Червона облямівка губ світлішає, а навколо них виділяється тонкий синій кант.
- Дитина може гикати і тремтіти.
- При переохолодженні малюк стає до всього байдужим. Бажання грати і веселитися у нього зникає, змінюючись почуттям втоми, апатії, сонливості.
- Рухи дитини стають сповільненими, не координовані.
- Якщо просунути руку під одяг, нерідко можна виявити холодну сорочки або ж відсутності очікуваного під нею тепла.
- Після повернення з прогулянки, коли малюк роздягнеться, спробуйте його ноги в області литкових м'язів, на внутрішній поверхні стегон, в паху. Якщо вони холодні, переохолодження, однозначно, мало місце під час прогулянки.
- Температура тіла при гіпотермії у немовлят опускається нижче 36,4°С. А у дітей старше року – нижче 35,9°С.

Що необхідно робити при переохолодженні ?
- При переохолодженні зігрівати малюка потрібно поступово і рівномірно
- Опинившись в теплі, відразу ж зніміть з дитини верхній одяг і взуття. Ручки і ніжки дитини відігрійте теплом своїх рук. Не розтираючи.
- Уважно обстежте шкіру малюка на наявність обморожень. Ці ділянки шкіри потрібно зігрівати повільніше.

Намагатися їх не торкатися.
- У громадських місцях укутайте дитину своїми теплими речами. Обійміть і спробуйте зігріти своїм тілом.
- Вдома краще відразу зняти з дитини весь одяг і занурити його в теплу (не гарячу) ванну. Поступово температуру води можна підвищувати.
- Дайте дитині випити теплий солодкий чай, теплу калорійну їжу, щоб відновити сили, витрачені його організмом на те, щоб зігрітися.
Чого категорично робити не рекомендується?
- Не можна розтирати дитині переохолоджені, з ознаками обмороження ділянки тіла. Розтирання здатне пошкодити переохолоджені судини. Що загрожує безліччю дрібних підшкірних крововиливів.
- Поїти і годувати малюка гарячим. Питво і їжа повинні бути теплими. Різкий перепад температур травмує слизову оболонку горла.
- Зігрівати дитину в гарячій ванні або обкладати гарячими грілками. Знову ж таки, вода у ванній і в грілок повинна бути теплою. Краще всього починати з 32-33°С. І поступово підвищувати до 37°С.
- Не можна відігрівати дитину біля обігрівачів, грубок, батарей з-за ризику пошкодження судин при різкому перепаді температур. Зростання температури його тіла повинен бути рівномірним і поступовим.
Профілактика. Щоб вашій дитині під час зимової прогулянки було тепло і комфортно, утримайтеся від екстриму. Гуляйте з малюком, коли на вулиці не настільки холодно і вітряно. Температура повітря не повинна бути нижче -10-15°С. І не забувайте при цьому кожні 20-30 хвилин заходити в приміщення, щоб трохи зігрітися.

Беріть з собою на прогулянку термос з теплим чаєм. А час проводьте з дитиною активно, більше рухайтеся. І, звичайно, найголовніше – правильно підбирайте одяг для малюка. Одяг повинен бути теплим, натуральним, дихаючим і багатошаровим. Але ні в якому разі він не повинен сковувати рухи дитини, тобто бути тісним, або занадто великим. Це також стосується взуття. Якщо ваш малюк веселий і активний, якщо шкіра у нього рожева, а щічки – рум'яні, руки теплі і під верхнім одягом у нього теж тепло, турбуватися про те, що дитина переохолодилася лише тому, що ніс у карапуза холодний, вам зовсім не варто.
Будьте уважні до стану здоров'я своїх дітей та оберігайте їх від переохолоджень!

Г.П. Глазова,
дитячий ортопед – травматолог
Новоград – Волинського міськрайТМО