Друк

МЕНІНГОКОКОВА ІНФЕКЦІЯ – ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ БАТЬКІВ

.

Серед інфекційних захворювань вважається однією із самих підступних та небезпечних інфекцій.

Реєструється у всіх країнах світу, але найбільш високий рівень захворюваності в країнах Африки особливо центральній та західній частинах так званий «менінгітний пояс». Щороку в світі реєструють близько 500 тис. випадків менінгококової інфекції, з яких майже 50 тис. летальних. Попри те, що рівень захворюваності на цю інфекцію є відносно невисоким порівняно з іншими інфекціями, летальність від неї становить близько 10%. У людей, які перенесли менінгококову інфекцію, можуть виникати такі тяжкі ускладнення, як глухота, епісиндром, затримка фізичного і розумового розвитку, а також призвести до ампутації кінцівок. Рівень захворюваності серед дітей вище ніж серед дорослих. Випадки захворювань трапляються протягом всього року, але найбільше в зимовий та весняний період. Групу ризику складають діти з 6 місячного віку до 5 річного віку проте захворіти можна в будь якому віці. Типовий антропоноз. Збудник захворювання – менінгокок – Neisseriameningitis нестійкий у зовнішньому середовище, при низькій температурі гине через 1-2 години; при обробці дезінфектантами через декілька хвилин. Механізм передачі: повітряно- крапельний. Інкубаційний період від 2 до 10 днів. Передумовами до виникнення захворювання є тісний постійний контакт людей у замкнених приміщеннях, висока температура та вологість повітря, психічне та фізичне перенавантаження а також переохолодження організму.
Перші симптоми захворювання неспецифічні, встановити достовірний діагноз, коли захворювання тільки починається дуже важко. При потраплянні менінгокка на слизові оболонки верхніх дихальних шляхів в більшості випадків захворювання не виникає, збудник осідає на слизових з виникненням в подальшому бактеріоносійства.

Носії збудника становлять загрозу для незаражених людей. В 10–15 % після потрапляння збудника на слизові внаслідок зниження захисних сил організму виникає менінгококовий назофарінгіт прояви якого аналогічні проявам звичайної застуди: підвищення температури тіла, нежить, біль в горлі та інше.Надалі при сприятливому збігу обставин для менінгокка він може потрапити у кров з розвитком менінгококкемії, а при подоланні гемато-енцефалічного бар'єру потрапити в мозок з розвитком менінгіту та менінгоенцефаліту.

Перебіг генералізованих форм менінгококової інфекції вкрай важкий з високим ризиком летальності.
В 2015 році в Житомирський області зареєстровано 12 випадків захворювань дітей на менінгококову інфекцію, 5 дітей померло( 3 дитини у віці до 1 року, 2 дитини від 1 до 3 років). В Новоград-Волинському районі серед підлітків (15-17 років) зареєстровано 1 випадок менінгококової інфекції, в 2014 році випадків не було.

Небезпечні симптоми, при виникненні яких слід негайно звернутися за медичною допомогою:
- На фоні ГРВІ виникає інтенсивний головний біль в поєднанні з нудотою та блювотою;
- Різке підвищення температури тіла до високих цифр, біль в м'язах і т .п.;
- Порушення свідомості ( сонливість, в'ялість );
- Судоми;
- Монотонний плач дитини без зупинки(«мозковий крик»);
- Висип на тілі, а особливо геморагічний у вигляді зірочок, не зникаючий при натискуванні.

Неспецифічна профілактика полягає в наступному: особливо маленькі діти мають бути максимально обмежені від контакту з великою кількістю людей( громадські місця, відвідування магазинів, громадський транспорт і т. п.; часте провітрювання приміщень, де перебуває дитина, вологе прибирання не менше 2 рази на добу; при кашлі або чханні використання одноразових серветок з подальшою їх утилізацією; ретельне та часте миття рук; санування хронічних захворювань носоглотки; своєчасне звернення за медичною допомогою.

Для специфічної профілактики менінгококової інфекції у дітей з 2-х річного віку використовується 2 типи вакцин: менінгококова вакцина А+С та вакцина менцевакс. Вакцини можна придбати за власний кошт в аптечних установах.

О.М. Приходько, заступник головного лікаря
КЗ «ЦПМСД Новоград-Волинського району»