Друк

«У той зірковий час»

.


У Новоград-Волинській районній бібліотеці імені Лесі Українки
оформлено книжково-ілюстративну виставку, присвячену Всесвітньому дню авіації та космонавтики.

У цьому році світова громадськість відзначає 85-річчя від дня народження Юрія Гагаріна, першого у світі льотчика-космонавта СРСР, Героя Радянського Союзу, кавалера найвищих знаків відмінності низки держав, почесного громадянина багатьох міст світу.

12 квітня 1961 року на земну орбіту вивели перший у світі космічний корабель-супутник з людиною на борту. Юрій Гагарін на космічному кораблі «Восток» вперше у світі здійснив орбітальний обліт Землі, відкривши епоху пілотованих космічних польотів. Він зробив один виток навколо земної кулі, який тривав 108 хвилин.

Організаторський і науковий талант радянського вченого у галузі ракетобудування й космонавтики, конструктора Сергія Павловича Корольова (народився в м. Житомир) забезпечив політ Гагаріна. Свого часу українські науковці зробили величезний внесок у розвиток радянської космонавтики, що дозволило СРСР бути провідною космічною державою. Численні українські наукові установи, конструкторські бюро, промислові підприємства були причетні до багатьох найважливіших космічних перемог СРСР — від перших польотів у космос до створення й запуску космічного ракетного комплексу «Енергія-Буран».

На виставці представлена література, яка висвітлює історію освоєння космічного простору, про проведення досліджень та експериментів на борту космічних кораблів і орбітальних станцій, про підготовку та політ першого у світі космонавта Юрія Гагаріна та першого космонавта незалежної України Леоніда Каденюка.

Матеріал підготувала директор

районної бібліотеки імені Лесі Українки

Лариса Ковалевська