Друк

БОТУЛІЗМ

.

В минулому році в Україні були зареєстровані спалахи захворювання на ботулізм навіть зі смертельними випадками.

На початку 2018р випадок ботулізму зареєстрований в Новоград-Волинському районі, який для хворої закінчився благополучно, вона вчасно звернулася за кваліфікованою медичною допомогою. Аналізуючи випадок отруєння причиною захворювання була в'ялена риба придбана в супермаркеті .
За даними ВООЗ в минулі роки причиною захворювання найчастіше ставали продукти домашнього приготування, останнім часом почастішали випадки виникнення захворювання після вживання товарів промислового виробництва, придбані в цілком легальних супермаркетах.
При ботулізмі в першу чергу надання першої медичної допомоги полягає у детоксикації тобто нейтралізації ботулотоксину, за допомогою сироватки від ботулізму.
Наразі наш медичний заклад не забезпечений сироваткою від ботулізму, а без неї вірогідність смертельного результату зростає в кілька разів. Дану сиворотку придбати можна в м. Житомирі, м. Києві за власні кошти, вона є досить дороговартісна і має вводитися в найкоротші терміни від цього залежить здоровя та життя людини. Тому перш чим вживати сумнівну продукцію необхіжно зважити всі за і проти.

Ботулізм – вважається найнебезпечнішим токсичним інфекційним захворюванням, викликаний паличкою Clostridium botulinum, що міститься в неправильно приготовлених і збережених продуктах. Він вражає нервову систему. Спори даної палички надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип'ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120° С через ЗО хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Його смертельна доза для людини складає усього лише 0,3 мкг. Нажаль відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо.

Основним шляхом передачі захворювання є харчовий, обумовлений вживанням консервованих у домашніх умовах продуктів харчування, особливо бомбажних банок (вздутих), а саме грибів, бобових, рибних, мясних консервів, а також копченої або в'яленої риби, м'ясних і ковбасних виробів особливо у вакуумній упаковці. Ці продукти частіше викликають групові, «сімейні» спалахи захворювань.
Основні симптоми:
нудота;
блювання (один, два рази);
вздуття живота ( в перший день);
рідке випорожнення;
порушення зору (хворого турбує "сітка" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів);
спрага, сухість слизових оболонок;
розлад ковтання;
може змінитися тембр голосу;
запаморочення;
безсоння;
загальна слабкість;
відчуття нестачі повітр'я, тягар в грудній клітці.
Тож при при перших симптомах отруєння необхідно одразу звертатися за кваліфікованою медичною допомогою. У інфекційному відділенні використовують спеціальну сиворотку (внутрішньом'язово) протягом 1-4 діб – це єдиний засіб, який дає можливість на повне одужання та врятування життя хворого.
Реабілітаційний період після перенесеного ботулізма досить тривалий від місяця до року в залежності від ступеня тяжкості стану хворого.
Як попередити ботулізм
• Перед вживанням продукти, зокрема грибні, мясні, рибні консерви, необхідно прогріти при температурі 120°C 30 хв.
• Рибні, мясні вироби (в'ялені, копчені) повинні зберігатися при низькій температурі. У випадку виникнення підозри в недотриманні магазином чи торговцем на ринку відповідної температури зберігання певнихпродуктів, купувати їх взагалі не варто. повинні бути свіжими, а також ретельно очищатися від пилу і бруду. Фрукти, овочі, гриби перезрілі, зіпсовані використовувати до вживання не бажано.
• Категорично забороняється вживати бамбажну консервацію.
• Якщо один з членів родини хворіє на ботулізм, слід негайно продезінфікувати посуд, з якого він їв.
Тож краще відмовитися від сумнівних продуктів ніж захворіти, не якісна продукція може коштувати життя.

Ганна Андріївна Левандовська,
завідувачка дорослим інфекційним віддленням міськрайТМО