Друк

Відбулося позачергове засідання районної комісії з питань техногенно – екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій

.

25 червня відбулося позачергове засідання районної комісії з питань техногенно – екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій під керівництвом голови райдержадміністрації В’ячеслава Авраменка.
На порядок денний виносилося питання:
1. Про ситуацію, що склалася із забрудненням річок Хомора, Смолка, Случ на території Новоград-Волинського району.
За інформацією комунального підприємства Новоград-Волинської міської ради «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» станом на 31.05.2021 у воді річки Случ різко піднявся рівень вмісту таких хімічних елементів як: марганець (1,12мг/дм3) та залізо (0,64 мг/дм3). Наявність в річковій воді таких хімічних елементів негативно впливає на роботу коагулянтів, які застосовуються в процесі приготування питної води.
Отримавши результати лабораторних досліджень від Новоград-Волинського міжрайонного відділу ДУ «Житомирський лабораторний центр МОЗ України», де забори води проводилися 08 та 09 червня, було досліджено 22 проби води з річок Случ, Хомора.
За результатами лабораторних досліджень встановлена невідповідність вимогам «Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів» за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками в річках Хомора та Случі.
Разом з тим, Державною екологічною інспекцією Поліського округу 10 червня здійснено відбір проб води в річці Случ водонапірної станції в місті Новоград-Волинський. За результатами лабораторних досліджень зафіксовано перевищення хімічне споживання кисню. Крім того, встановлені фактичні концентрації заліза загального (0,38 мгО/дм3) та марганцю (0,092 мгО/дм3) за даними показниками не можливо встановити перевищення гранично допустимої концентрації, оскільки в Україні відсутні затверджені нормативи (ГДК) по залізу загальному і марганцю для вод господарсько-побутового призначення.
За підсумками засідання районної комісії з питань техногенно – екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій вирішено звернутися до обласних державних адміністрацій Житомирщини та Хмельниччини з метою створення комісії по обстеженню річок Смолка та Хомора щодо виявлення джерел забруднення.