Друк

Субсидії дають можливість сплачувати за ЖКП за новими тарифам

Серед заходів, які спрямовані на посилення соціального захисту населення під час оплати ними житлово-комунальних послуг, головним механізмом забезпечення соціального захисту найбільш вразливих верств населення залишається Програма житлових субсидій.

Вона гарантує малозабезпеченим громадянам стабільність витрат на оплату житлово-комунальних послуг незалежно від зміни вартості послуг.

Для отримання субсидії малозабезпечені сім'ї, які не мають можливості сплачувати послуги в повному обсязі, можуть звернутися до органів соціального захисту населення.

Отримати субсидію дуже просто: подаються лише 2 документи (заява та декларація), документи можна надіслати поштою, зняті всі можливі обмеження, не потрібно вказувати розмір доходу (лише його вид), ніяких штрафів. Субсидія може бути більше 50% від рахунку за комунальні послуги, оскільки залежить саме від доходу сім'ї, а не від суми за ЖКП.

У Міністерстві регіонального розвитку наголошують на важливості оформлення субсидій у вересні поточного року.

Крім того, Управління економіки систем життєзабезпечення Мінрегіону зазначає, що на сьогодні питання щодо підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги для населення не порушується.

Процес підвищення тарифів на ЖКП, а саме на послуги тепло-, водопостачання та водовідведення, нерозривно пов'язаний із підвищенням тарифів на енергоносії (газ та електроенергію).

Тарифи на послуги з централізованого опалення та постачання гарячої води для населення уже переглядалися уповноваженими органами у зв'язку з підвищенням з 1 квітня 2015 року тарифів на природний газ для підприємств теплокомуненерго в частині надання послуг населенню.

Крім того, Мінрегіон не приймає рішень про перегляд тарифів на житлово-комунальні послуги. Ці повноваження – виключна прерогатива Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) та органів місцевого самоврядування. Лише ці уповноважені органи можуть приймати відповідні рішення.