Друк

КОЛИШНІ ВОЇНИ-АФГАНЦІ ВІДЗНАЧИЛИ 23 РІЧНИЦЮ ВИВОДУ ВІЙСЬК З АФГАНІСТАНУ

.

Щороку, 15 лютого, православною церквою відзначається світле релігійне свято Стрітення. А 23 роки тому, у 1989 році, саме у цей день останній солдат колишнього Радянського Союзу згідно з наказом командування, покинув багатостраждальну землю республіки Афганістан. Відповідним Указом Президента України саме ця дата була визначена Днем вшанування учасників бойових дій на території інших держав. 

 

Після Другої світової війни вихідці з України брали участь у війнах і військових конфліктах у 26-ти країнах світу, де гідно і мужньо виконували інтернаціональний обов’язок.

Цього дня колишні воїни-афганці Звягельщини зустрілися, щоб відзначити чергову дату. Це була зустріч людей, яких об'єднала війна, синів Вітчизни, які виконували свій громадянський обов'язок і воювали у гарячих точках планети. Угорщина, Чехословаччина, Куба, Афганістан, Ангола, Ефіопія, Єгипет - ось далеко не повний перелік держав, де довелося служити нашим співвітчизникам. І немає ліків від пам'яті, яка зберігає стогін війни.

Розпочалася зустріч з урочистої ходи від площі Лесі Українки до пам’ятного знаку землякам воїнам-інтернаціоналістам, де відбувся мітинг та покладання квітів до підніжжя пам’ятного знаку. У цих заходах взяли участь члени міськрайонної Спілки ветеранів афганської війни, їх родини, керівництво району та міста, військові місцевого гарнізону.

Хвилюючими були виступи голови міськрайонної Спілки ветеранів Афганістану Шевчука Ю.М., ветерана афганської війни Гаврилюка Д.С із Пилипович. Від імені районної влади афганців тепло привітав голова районної державної адміністрації С.І. Лавренюк. У своєму виступі Сергій Іванович зазначив, що районна влада завжди з глибокою повагою і шаною ставиться до учасників бойових дій, інвалідів, сімей загиблих в Афганістані та інших країнах. «Ми робимо усе можливе, аби покращити їх матеріальний стан і ця робота буде продовжуватись», - сказав очільник району. Від міської влади зі щирими словами звернувся до колишніх воїнів секретар міської ради Михальчук В.І. Він побажав їм успіхів у праці, міцного здоров’я.

Голова міськрайонної спілки ветеранів афганської війни Ю.М. Шевчук відзначив, що збройний конфлікт на території Афганістану тривав майже 10 років, забравши понад 15 тисяч життів воїнів колишніх республік Радянського Союзу. Понад 3000 військовослужбовців з України, повернулися додому у так званих „чорних тюльпанах“, з них 11 – жителі нашого краю.

На сьогоднішній день в Україні мешкає близько 150 тисяч учасників війни в Афганістані, з них було поранено понад 8 тисяч і більше трьох тисяч стали інвалідами. Більше двохсот тисяч солдатів і офіцерів були нагороджені бойовими орденами та медалями, а 87 стали Героями Радянського Союзу.

74 воїна, котрі виконували свій інтернаціональний обов’язок на територіях інших держав, мешкають у населених пунктах нашого району Військовослужбовець із Дідович брав участь у військових конфліктах в Ефіопії, а житель Крайньої Деражні – у Єгипті.

Всього у районі і місті проживає 360 воїнів, які покинули рідні домівки з розгорнутими бойовими прапорами, з гідністю виконавши свій військовий та інтернаціональний обов’язок, проявивши при цьому безприкладний героїзм, доблесть, мужність, стійкість і відвагу.

Юрій Михайлович вручив 23 гвоздики, які символізують річницю закінчення військового конфлікту в Афганістані, Лямчик Н.М.. Ця жінка брала участь у бойових діях у республіці Афганістан, і в цей день святкувала подвійне свято - свій День народження та повернення у далекому 1989 році живою до рідної домівки.

Воїнів-афганців, які поклали життя за мир, вшанували хвилиною мовчання. Учасникам бойових дій у республіці Афганістан Шевчуку А.А. із с. Курчицька Гута, Щавінському С.Д., Долмеру В.Р., Гнітецькому М.П., Самойленку І.О., Шевчуку Ю.М. з міста помічник-консультант народного депутата, голови ВРУ Литвина В.М. Іванюк М.О.  вручив іменні годинники від імені спікера парламенту, нашого земляка В.М. Литвина.

Товариші, рідні та близькі вирушили на міське кладовище, де поклали квіти на могили загиблих воїнів під час багатостраждальної війни в Афганістані.

Після урочистостей афганці не розходились, їм було що згадати, було про що мріяти.  Більшість з них вже стали дідусями і найзаповітнішою мрією кожного є те, щоб ніколи їхнім дітям та онукам не довелося пережити воєнне лихоліття.

Інна Денисенко,
завідувачка сектора з питань внутрішньої політики та
зв’язків з громадськістю райдержадміністрації

Фото Інна Левицька,
спеціаліст сектора з питань внутрішньої політики та
зв’язків з громадськістю райдержадміністрації