Друк

В Новоград-Волинському районі триває процес декомунізації

.

21 травня 2015 року вступили у дію декомунізаційні закони. Втілення їх у життя означає, що Україна нарешті безповоротно пориває з болючим радянським тоталітарним минулим.

Мапа країни буде позбавлена тоталітарної символіки у назвах та пам'ятниках, а доступ до документів про репресії та злочини проти людства і людяності буде повністю відкрито.

9 квітня 2015 року Верховна Рада України прийняла 4 закони про декомунізацію – про заборону пропаганди комуністичного та нацистського режимів, щодо відкриття архівів КГБ, вшанування борців на волю України у ХХ ст., увічнення перемоги над нацизмом в Другій світовій війні.

До назв, які слід перейменовувати належать ті, у яких використані імена (псевдоніми) осіб, які обіймали керівні посади у комуністичній партії (від секретаря райкому і вище), вищих органах влади та управління СРСР, УРСР, інших союзних або автономних республік, працівників органів держбезпеки.

Також підлягають зміні найменування, у яких використано назви СРСР, УРСР, інших союзних або автономних республік та похідні від них. Назви які пов'язані з діяльністю Комуністичної партії (включаючи партійні з'їзди), річницею Жовтневого перевороту, встановленням радянської влади на території України або в окремих адміністративно-територіальних одиницях, переслідуванням учасників боротьби за незалежність України.

В Новоград-Волинському районі станом на початок 2016 року є 30-ти населених пунктів, у яких є об'єкти топоніміки, що підпадають під дію Закону. У всіх населених пунктах розпочато процес перейменування - проводяться громадські слухання, здійснюється підготовка проектів відповідних рішень. Разом з тим, вже в 7-ми населених пунктах прийняте рішення щодо перейменування об'єктів топоніміки, 12 об'єктів вже перейменовано. Вулиці та провулки з такими назвами, як «Калініна, Дзержинського, 40 років Жовтня, Леніна, Комсомольська, Кірова, 20-р Жовтня, Жовтнева, Радянська» перейменовані на: «Шкільну, Модринову, Зарічну, Варшавську, Молодіжну, Затишну, Юрка Гудзя, Лесі Українки, Шевченка, Миру, Центральну»

Також в районі є два населених пункти, де наявні пам'ятники, які підлягають демонтажу згідно із Законом. Щодо одного з яких, при повторному розгляді на сесії Повчинської сільської ради нового скликання, прийнято рішення: «Демонтувати Пам'ятний знак на честь кінної армії Будьонного С.М.», що в с. Повчине.

Також в Яруні проводиться опитування населення територіальної громади щодо демонтажу «Пам'ятника організаторам Радянської влади на селі», це питання винесено на розгляд сесії сільської ради нового скликання

Населені пункти, назви яких містять символіку комуністичного тоталітарного режиму, на території району відсутні.

Сектор інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю
райдержадміністрації

joomlamodniyportal.ru