Друк

Вдосконалення системи надання соціальних послуг в територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Новоград-Волинського району

.

Вдосконалення системи надання соціальних послуг в територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Новоград-Волинського району

Нові підходи до соціальної політики та соціального захисту населення потребують удосконалення форм роботи. Тому, на часі – реформування системи надання соціальних послуг. Це передбачено Програмою економічних реформ на 2010-2014 роки та соціальними ініціативами Президента України.

Завдання, яке поставлено у соціальній сфері - радикальне підвищення якості та ефективності надання послуг.

Стратегією реформування системи надання соціальних послуг, що була схвалена у серпні 2012 року (розпорядження КМУ від 08.08.2012 №556-р), визначено основні завдання, які мають бути виконані. Серед яких: впровадження інноваційних моделей соціальних послуг, розробка стандартів їх надання, нові підходи до підвищення кваліфікації соціальних працівників.

Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Новоград-Волинського району забезпечує формування комплексних заходів, спрямованих на підтримання життєдіяльності і соціальної активності пенсіонерів, інвалідів, громадян району, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги.

Основними завданнями територіального центру є:
- виявлення громадян, які потребують надання соціальних послуг, формування електронної бази даних таких громадян, визначення (оцінювання) їх індивідуальних потреб у соціальному обслуговуванні (надання соціальних послуг)
- забезпечення якісного надання соціальних послуг;
- установлення зв'язків з підприємствами, установами та організаціями, всіх форм власності, фізичними особами, родичами громадян, яких  обслуговує територіальний центр.

114 працівників територіального центру через чотири відділення надають соціально-побутові, соціально-медичні, соціально-психологічні, соціально-економічні, інформаційні, представницькі, консультаційні та інші послуги 2150 громадянам які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги, за місцем проживання вдома, в умовах стаціонарного перебування.

З метою вдосконалення системи надання соціальних послуг впроваджено постанову Кабінету Міністрів України  №1417 „Деякі питання діяльності територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг) та внесено ряд змін в організацію роботи територіального центру соціального обслуговування Новоград-Волинського району та  перелік соціальних послуг, які надаються його структурними підрозділами.

Зокрема,  право на отримання соціальних послуг у терцентрі набули: інваліди ІІІ групи; хворі (з числа осіб працездатного віку на період до встановлення їм групи інвалідності), у разі, якщо вони не здатні до самообслуговування; малозабезпечені громадяни, які перебувають у складній життєвій ситуації у зв’язку з безробіттям, за умови, що вони зареєстровані в державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу і мають на своєму утриманні неповнолітніх дітей або дітей-інвалідів, осіб похилого віку, інвалідів; громадяни, які постраждали внаслідок стихійного лиха, катастроф.

Громадянам, які не здатні до самообслуговування у зв’язку з похилим віком, інвалідністю, хворобою і не мають рідних, котрі повинні забезпечити їм догляд і допомогу (тобто одиноким), соціальні послуги надаються територіальним центром безплатно.

Територіальний центр забезпечує безоплатне, в обсягах визначених державними стандартами, соціальне обслуговування (надання соціальних послуг) крім одиноких  громадян  похилого  віку,  інвалідів,  і громадян   рідні яких  є  громадянами  похилого віку чи визнані  інвалідами в установленому порядку.

Територіальний центр (у межах наявних можливостей) може надавати соціальні послуги в обсягах, визначених державними стандартами соціальних послуг, із встановленням диференційованої плати відповідно до законодавства.

До складу територіального центру входять слідуючі структурні підрозділи:
1)  відділення соціальної допомоги вдома;
2)  відділення   соціально-побутової адаптації ;
3)  стаціонарне відділення для постійного проживання на 30 ліжко-місць;
4)   відділення  організації надання адресної грошової та натуральної допомоги.

Відділення соціальної допомоги вдома, яке є основоположником районного терцентру, працює над вдосконаленням  надання соціальних послуг вдома, розширяючи мережу послуг, надаючи платні послуги. 74 соціальних робітники відділення соціальної допомоги вдома в 94 селах району надають соціально-побутові послуги, 2-3 рази на тиждень, згідно затвердженого графіку, 720 одиноким пенсіонерам та інвалідам по місцю проживання. Відділення не приймає на обслуговування громадян які потребують постійного стороннього догляду, але не знімає після погіршення стану здоров’я, а пропонується спільно з управлінням праці та соціального захисту населення оформлення та поселення до будинку - інтернату.

Вже майже 7  років як в територіальному центрі за підтримки державної адміністрації та районної ради створено стаціонарне відділення. До Лебедівського стаціонарного  відділення територіального центру  на постійне   проживання,   повне   державне  утримання  безоплатно  приймаються одинокі громадяни похилого віку,  інваліди (які досягли 18-річного віку),  які  відповідно  до  висновку  лікарсько-консультаційної комісії закладу охорони здоров'я за станом здоров'я не  здатні  до самообслуговування,  потребують  постійного стороннього догляду та допомоги,   соціально-побутових,   соціально-медичних   та   інших соціальних послуг.  На проживання приймаємо тільки жителів району.

В 2013 році на виконання рішення сесії районної ради розширено стаціонарне відділення до 30 ліжко-місць. У стаціонарному  відділенні  громадяни    одержують  необхідні  їм  соціальні послуги та відповідно до встановлених норм забезпечуються:  житлом,  одягом,  взуттям,  постільною білизною,  м'яким і твердим інвентарем і столовим посудом; раціональним чотириразовим харчуванням,   у  межах  натуральних норм харчування, передбачених для мешканців інтернатних установ; цілодобовим медичним обслуговуванням.  Вартість проживання одного підопічного становить  3100 грн. на місяць.

Відділення соціально-побутової адаптації, наймолодше наше відділення. З метою підтримання соціальної незалежності та соціальної активності громадян похилого віку, сприяння розвитку різнобічних інтересів, поліпшення відносин з оточуючими, організації дозвілля і відпочинку і створене дане відділення.

На даний час відділення опікується 875 пенсіонерами та інвалідами, незалежно від їх сімейного стану, які мають часткове порушення рухової активності та проживають на території Ярунської сільської ради.  З березня місяця цього року відділення соціально-побутової адаптації розпочало свою роботу і на території Городницької селищної ради. 

З 2011 року в територіальному центрі на базі відділення надається соціально-педагогічна послуга «Університет третього віку». З 1 жовтня продовжено надання соціально-педагогічної послуги. На 2013-2014 навчальний рік подали заяви 15 пенсіонерів, бажаючих відвідувати Мистецький факультет.

З метою удосконалення діяльності територіального центру впроваджено інноваційну модель надання соціальних послуг – організація мультидисциплінарного підходу з надання соціальних послуг. 

Територіальний центр  співпрацює з підприємствами та організаціями всіх форм власності, релігійними конфесіями та сільгосппідприємствами  з питань матеріальної та натуральної допомоги. Налагоджена співпраця з благодійними організаціями   по одержанню гуманітарної допомоги. Допомога надається в першу чергу  одиноким громадянам та громадянам, які перебувають у складній життєвій ситуації. На листи-звернення отримано натуральної допомоги продуктами харчування та промисловими товарами на суму 29,4тис. грн. В 2013 році одержано 3,5 тони гуманітарної допомоги.

Всього в 2013 році отримали допомогу продуктами харчування та гуманітарним одягом 752 особи. До відділення протягом 2013 року звернулись  35 малозабезпечених сімей, які одержали гуманітарну допомогу вживаним одягом та продуктами харчування.

Територіальний центр  організовує надання  на  платній  та безоплатній основі швацьких,  кравецьких,  послуг  з  ремонту   взуття,  послуг із  заготівлі  та завезення палива, розпилювання дров. В відділенні діють три швейні  майстерні, дві майстерні по  ремонту взуття,  працює робітник з комплексного обслуговування і ремонту будівель, які розташовані на території району. В 2013 році побутовими послугами скористалися 454 особи. Платних побутових послуг надано на суму 12,8 тис.грн.

За підтримки керівників організацій, підприємств, приватних підприємців, релігійних конфесій, сільських голів проводились благодійні заходи до 8 Березня «Жінка – оберіг любові та добра», до Дня Перемоги «Вклонімось пам’яті святій» з організацією благодійних обідів, вітань художньо-самодіяльних колективів району. До Великодніх свят всі одинокі отримали кекс «Великодній»  та продуктові набори.                                       

З метою привернення уваги українського суспільства до проблем людей похилого віку, інвалідів, одиноких непрацездатних громадян, надання всебічної підтримки найбільш соціально незахищеним верствам населення щорічно, з вересня місяця в нашому районі стартувала Всеукраїнська благодійна акція « Милосердя». В ході акції «Милосердя» з особливою урочистістю відзначається 1 жовтня День ветерана – під девізом „Тепло душі даруймо ветеранам!”  та Дні відкритих дверей у Лебедівському стаціонарному відділенні.

Наше покликання і завдання  –  допомагати людям! Гасло, з яким ми живемо і працюємо.

Директор терцентру                                                
Н.Ф.Івасів