Друк

Слава Десантно-штурмовим військам Збройних Сил України! – Житомирська ОДА

.

Сьогодні Україна відзначає День десантно-штурмових військ ЗСУ. 

 Свято встановлено Указом Президента України «Про День Десантно-штурмових військ Збройних Сил України» від 21 листопада 2017 р. № 380/2017.

 

«Ураховуючи хоробрість та героїзм воїнів-десантників, виявлені у боротьбі за свободу, незалежність та територіальну цілісність України, з метою відродження національної військової ідентичності, започаткування сучасних традицій вшанування звитяг українського війська та виховання у громадян патріотизму», – йдеться в Указі.

За час незалежності України назва десантних військ у ЗСУ тричі змінювалася:

 

аеромобільні війська – під час створення у 1992 році на основі повітряно-десантних військ СРСР, які дислокувалися на території України;

 

високомобільні десантні війська – у 2012 році;

 

десантно-штурмові війська – з 2017 року.

 

З 2017 року українські десантники після нової зміни назви почали відзначати своє професійне свято 21 листопада — в День архістратига Михаїла.

 

У Житомирі базується командування десантно-штурмових військ. Тут також дислокується 95-та окрема штурмова бригада та навчальний центр десантно-штурмових військ.

 

На початку серпня 2014 року, під час бойових дій на сході України, 95-та бригада здійснила найдовший рейд у військовій історії світу. За словами американського військового експерта Філіпа Карбера, вони прорвали лінію оборони сепаратистів, здійснили марш до Маріуполя, повернулися вздовж кордону, знищили кілька російських артилерійських батальйонів, які перебували вже на українській стороні кордону, забрали їхню зброю та успадкування, російські танки, проїхали аж до самого Луганська та повернулися до Слов’янська.

 

Окремою сторінкою можна виділити участь підрозділів частини 95-ої бригади у бойових діях за Донецький аеропорт ім.Прокоф’єва та в боях за м Дебальцево. Підрозділи штурмових загонів утримували “коридор” під час виводу підрозділів АТО з району виконання завдань м. Дебальцево.

 

На території окупованих районів Донецької та Луганської областей «крилаті піхотинці» перебувають і досі, вони щохвилини виконують нові бойові завдання для підтримання миру, захисту державного суверенітету та територіальної цілісності України.

 

Слава Десантно-штурмовим військам Збройних Сил України!
.
 
Слава Україні!
.
 

Довідково. У 2017 році українським десантникам було презентовано берети нового зразка з новою символікою – купол парашута, як символ десантних підрозділів у всьому світі, крила Архистратига Михаїла і вогняний меч, яким він уражає ворогів. Колір українського десанту став темно-бордовий (марун). 

.

За даними Книги пам’яті загиблих за Україну за час проведення Антитерористичної операції та Операції об’єднаних сил на сході України загинули 523 десантники.