Друк

29 січня - День пам’яті Героїв Крут

.

29 січня українці вшановують події кінця січня 1918 року, коли юні захисники Української Народної Республіки власною кров'ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху — бій під Крутами.

Тоді на Чернігівщині недалеко від залізничної станції Крути добровольчий Студентський Курінь, що складався із 300 юнаків: студентів Університету імені Святого Володимира, новоствореного Українського Народного Університету та гімназисти Київських гімназій, відстоюючи право українського народу жити у власній державі, вступили нерівний бій із більшовицькими військами, чисельність яких налічувала близько 5 тисяч.
Бій тривав лише п'ять годин. У полон було захоплено і потім розстріляно 28 юнаків. Ціною свого життя юні герої зупинили наступ ворога на два дні.
За кілька тижнів після бою під Крутами Михайло Грушевський писав: "Недаремно пролилася кров тисяч українських інтелігентів та молоді, коли вона принесла духовне визволення від найтяжчого і найшкідливішого московського ярма: добровільно прийнятого духовного закріпачення!"
Той бій під Крутами став справжнім символом відданості справі боротьби за свободу і незалежність української нації.
Схиляємо наші голови в глибокій пошані перед їх світлою пам'яттю. Вони назавжди залишаться Героями та взірцем палкої любові до Батьківщини.
Слава Героям Крут!

Керівництво районної державної адміністрації