Друк

Олексій Чернишов: У рамках «Великого будівництва» в 100 школах по всій Україні вже завершені будівельні роботи

.

Відповідно до програми Президента «Велике будівництво», до кінця 2020 року мають бути завершені щонайменше 100 шкіл, 100 садочків та 100 спортивних об’єктів по всій Україні. Наразі 100 шкіл добудовано, що є повним виконанням першочергового плану. Загалом будівництво було розпочато в 134 школах, середня будівельна готовність яких на сьогодні, за даними ОДА, становить 95%. У садочках цей показник складає 94%, а готовність спортивної інфраструктури оцінюється у 90%.

 «Велике будівництво» – це перший в Україні масштабний інфраструктурний проект, який виконується не на папері, а дійсно змінює якість життя мешканців громад. У цьому році було підготовлено до реконструкції близько 600 об’єктів – шкіл, садочків, спортивних об’єктів, приймальних відділень. Зокрема, на сьогодні будівельні роботи завершені в 100 школах по всій країні. Програма не зупиняється, ми продовжимо її в наступні роки. Вже маємо на наступний рік потужний план з реконструкції та будівництва соціальних об’єктів, спортивної інфраструктури», – розповів Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

У 2021 році 50% програми «Велике будівництво» займатимуть проекти соціальної інфраструктури: школи, садочки, ЦНАПи та Центри безпеки. Ще 30% – проекти економічного розвитку, такі як індустріальні парки і проекти по залученню іноземних інвестицій, 20% – це музеї, замки та пам’ятки культури.

 Що таке «Велике будівництво»?

 Програма «Велике будівництво» була ініційована Президентом Володимиром Зеленським у березні 2020 року.

 Окрім того, дуже важливою складовою програми в умовах пандемії є 210 приймальних відділень у опорних лікарнях, з урахуванням дотримання карантинних вимог. В межах «Великого будівництва» у 154 приймальних відділеннях в цьому році здійснюється реконструкція та у 56 – капітальний ремонт.

 Які критерії відбору? 

 Кожен проект Програми «Велике будівництво» проходив відбір. Обласні державні адміністрації проводили відповідні комісії для вибору пріоритетних об’єктів того чи іншого напрямку соціального розвитку та подавали їх на узгодження.

 Серед критеріїв відбору:

 добудова об’єктів, які було розпочато в минулих роках (перехідні об’єкти, довгобуди);

демографічний чинник;

соціально-економічна необхідність;

зношеність та застарілість існуючих об’єктів;

географічна складова (відсутність, віддаленість об’єктів інфраструктури).

 «Громадяни не тільки можуть, але й мають впливати на процес відбору проектів «Великого будівництва». Для цього треба звернутися до обласної державної адміністрації, буде проведений відповідний конкурс, і якщо ситуація дійсно потребує втручання з боку держави та відповідних інвестицій для відновлення інфраструктури чи будівництва нового об’єкту, я вас запевняю, це буде зроблено», – наголошує Олексій Чернишов.

 Як відбувається фінансування програми «Велике будівництво»

 Програма «Велике будівництво» – вдалий приклад фінансової децентралізації, адже її фінансування відбувається як з державного, так і з місцевих бюджетів.

 Важливо: грошей ковідного фонду у проектах шкіл, садочків, закладів спорту та приймальних відділень задіяно не було.

 У 2020 році передбачалося фінансування у розмірі 3,2 млрд грн з Державного бюджету та Державного фонду регіонального розвитку. З обласних, місцевих, селищних та районних бюджетів – 2,5 млрд грн. Загалом це близько 5 789 762 тис. грн.

 На реконструкцію приймальних відділень передбачено 2,4 млрд грн (державний бюджет – 1,7 млрд грн та місцеві бюджети – 703 млн грн).