Друк

Отримати дозвіл на будівництво можна буде автоматично на порталі “Дія”, – Олексій Чернишов

.

Єдина електронна система у сфері будівництва (ЄДЕССБ) на порталі “Дія” є головним інструментом реформи містобудування. Йдеться про те, що майже кожен етап будівництва тепер діджиталізований. Наразі до запуску готується послуга — автоматичне отримання дозволу на будівництво. Про це повідомив Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов під час Diia Summit.

 

«Минулого року ми презентували перші електронні будівельні послуги на порталі “Дія”. Зараз їх вже чотирнадцять. За цей час надано понад 56 тисяч електронних послуг. І сьогодні ми робимо важливий крок у реформі. Запускаємо 15-ту послугу! Відтак, отримати дозвіл на будівництво на порталі “Дія” можна буде автоматично. Без втручання людського фактора», — підкреслив Міністр Олексій Чернишов.

Зазначимо, у ЄДЕССБ наразі зареєстровано понад 620 тисяч документів, понад 130 тисяч об’єктів будівництва, 27 тисяч користувачів. На порталі зафіксовано 1,1 мільйона унікальних відвідувачів.

Також Олексій Чернишов наголосив, що для подальшої автоматизації будівельних процесів було важливо ліквідувати корумповану ДАБІ (Державну архітектурну будівельну інспекцію). Та створити абсолютно новий орган – прозорий, діджиталізований, із новими принципами роботи. Без чиновників із минулого. Цей крок наблизив реформу містобудування до завершення.

«Ми створили абсолютно новий орган – зрозумілу та прозору ДІАМ – Державну інспекцію архітектури та містобудування. Вже на сьогодні результатом роботи нового органу є відпрацювання звернень замовників протягом 24 годин, а рішень щодо прийняття в експлуатацію — протягом трьох днів! ДАБІ цей процес розтягувала на місяці», — зазначив очільник Мінрегіону.

Завдяки створенню Державної інспекції архітектури та містобудування й можливості автоматичного отримання дозволу на будівництво на порталі “Дія” реалізація проєктів програми Президента “Велике будівництво” буде здійснюватися ще ефективніше. За рахунок економії часу, що раніше витрачався на оформлення документації, будівництво та введення об’єктів в експлуатацію буде проводитися швидше.

Нагадаємо, що в рамках президентської програми “Велике будівництво” у 2022 році Укравтодор повністю відмовиться від проєктів поточного середнього ремонту.

У 2022 році в Житомирській області буде відремонтовано більше 70 км доріг місцевого значення.