Друк

Соборність рідної землі – основа нації й держави

.

У тяжкій і тривалій боротьбі за національне визволення, утвердження власної державності наш народ не раз переживав як гіркі, так і радісні події. Одна з таких сторінок нашого минулого- боротьба українського народу за соборність своїх земель.

Так вже розпорядилась історія, що упродовж століть наш народ та землі України були розрізнені, належали до інших держав: Російської імперії, Польщі, Австро-Угорщини.

Ще у жовтні 1918 р. на багатотисячній маніфестації у Львові звучали заклики до негайної злуки з Великою Україною. 3 січня 1919 року Українська Національна Рада одностайно прийняла ухвалу про злуку Західноукраїнської Народної Республіки з Українською Народною Республікою.

І ось цей день настав... 22 січня в Києві біля святої Софії було проголошено Акт Злуки, який дав надію на об'єднання всіх зусиль для створення нероздільної незалежної Української

Держави на добро і щастя українського народу. Таким чином, вперше за шістсот років був зроблений серйозний крок до об'єднання більшості етнічних українських земель в єдину державу.

Всі ці історичні події висвітлювалися під час бесід з читачами, які проводила бібліотекар Артеменко В.М. біля книжкової виставки «Великий день Злуки», оформленої в районній бібліотеці для дітей напередодні Дня Соборності України.

Матеріал підготувала
бібліограф районної бібліотеки для дітей
Бондар О.А.

joomlamodniyportal.ru