Друк

Не гайте час – оформлюйте субсидію!

З 1 вересня на українців очікує другий етап підвищення тарифів на електроенергію – у середньому ціни виростуть на 23% порівняно із нинішнім тарифом.

Нові платіжки зі збільшенням плати за комунальні послуги населення отримає і з настанням опалювального періоду.
Єдиний вихід – оформлення житлової субсидії. Досі багато хто не оформляв субсидій, бо вважав цю процедуру важкою. Але зрозуміло, що незабаром субсидії можуть стати порятунком навіть для тих, хто ними ніколи не користувався.
На державну допомогу лише для жителів Житомирщини виділено 412,7 млн. грн., що дозволить призначити субсидію понад 136 тис. сімей, які того потребують.
Станом на 01 вересня 2015 року в області допомога у вигляді знижки на оплату за комунальні послуги призначена вже понад 111 тис. сімей. Вони ж відповідно тепер є захищеними перед стрімким підвищенням тарифів.
Питання призначення субсидій перебуває на постійному контролі голови облдержадміністрації Сергія Машковського. Керівник області часто особисто та без попереджень проводить перевірки роботи управлінь соцзахисту, виїзди в райони та спілкування з громадами.
«Ми повинні гарантувати малозабезпеченим громадянам стабільність витрат на оплату житлово-комунальних послуг незалежно від зміни вартості послуг. Кожна сім'я, яка потребує державної допомоги – гарантовано її отримає. Я закликаю всіх не гаяти час та оформлювати субсидії», – сказав Сергій Машковський.
Голова ОДА попередив всіх голів РДА та керівників районних управлінь соціального захисту про недопустимість вимагання від населення додаткових довідок – лише заяв і декларацій. Керівник області доручив і керівникам районів проводити посилену інформаційно-роз'яснювальну роботу, аби правом на субсидію скористалися максимальна кількість житомирських родин.
Житомирщина входить до 5-ки областей, де ситуація з призначенням субсидій найкраща. Нещодавно жителі області вже вдруге отримали бланки заяв та декларацій для оформлення субсидій. Заповнювати і направляти потрібно лише тим домогосподарствам, які ще не оформляли державну допомогу.
Нагадаємо, отримати субсидію тепер іще простіше. Для цього потрібно заповнити лише 2 документи – заяву та декларацію і подати їх до районного управління соціального захисту населення. Після розгляду звернення та прийняття рішення орган соціального захисту має повідомити вас про призначення допомоги.
Сьогодні вже не потрібно декларувати громадянам конкретні розміри своїх доходів. Ніяких цифр у декларацію вносити не треба – тільки вид свого доходу: чи то пенсія, чим то стипендія, чи то заробітна плата. Конкретні цифри надаватиме Державна фіскальна служба та Пенсійний фонд. Не потрібно також вказувати відсотки за депозитами, одноразові допомоги жінкам-матерям тощо.
Немає цифр – немає помилок. Немає помилок – немає жодних штрафів. Тепер відмінені всі штрафні санкції за недостовірну інформацію.
Зверніть увагу!
Розрахунок розміру субсидії залежить від розміру плати за житлово-комунальні послуги в межах соціальних нормативів потрібно відняти розмір обов'язкового платежу, а також розмір пільги за наявності.
Субсидія поширюється на такі послуги: водо-, тепло-, газопостачання, водовідведення, електроенергії, вивезення побутового сміття та рідких нечистот.
Крім цього, для сімей, які використовують для опалення тверде паливо, а для приготування їжі скраплений газ, передбачено надання субсидії для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.
Відмова у призначенні субсидії здійснюється лише у разі одноразової покупки на 50 тисяч гривень протягом року до дня звернення за субсидією.
Якщо у Вас є запитання щодо оформлення документів чи порядку призначення субсидій, Ви можете звернутися до працівників «Укрпошти» або зателефонувати на «гарячі лінії» (0412) 24-14-08 та (0412) 24-34-14.