Друк

Всесвітній день боротьби проти діабету

.

Цукровий діабет (ЦД) – це хронічне захворювання, яке проявляється стійким підвищенням рівня глюкози в крові.

Це спричиняється абсолютною або відносною недостатністю інсуліну, гормону, що знижує рівень глюкози в крові. ЦД й досі залишається однією з найбільш актуальних медико – соціальних проблем суспільства. Зумовлено це ускладненнями даного захворювання, які спричиняють високу інвалідизацію, втрату працездатності та смертність.
У світі нараховується 382 мільйони хворих цукровим діабетом. В Житомирській області зареєстровано понад 40 тисяч хворих, із них майже 7 тисяч щодня отримують лікування препаратами інсуліну. В Новоград-Волинському місті та районі на диспансерному обліку знаходиться 2230 хворих в т. ч. 19 дітей, із цього числа отримують інсулінотерапію 353 хворих.
Успіх у лікуванні ЦД залежить не тільки від кваліфікованої медичної допомоги та високоефективних цукрознижуючих препаратів. Важливо, щоб кожна людина, яка хворіє на ЦД володіла якомога більшою інформацією про це захворювання, застосовувала практично ці пізнання і займалася самоконтролем ЦД. Це дає можливість своєчасно розпочати лікування ЦД, не допускаючи розвитку тяжких ускладнень як гострих, так і хронічних.
Розрізняють ЦД І – го та ІІ –готипів. ЦД І –го типу (синонім „юнацький діабет") розвивається переважно у дітей і людей молодого віку - внаслідок руйнування β клітин підшлункової залози, виникає абсолютна недостатність інсуліну. Симптоми при ЦД І – го типу з'являються швидко, лікується тільки інсуліном.
ЦД ІІ – го типу (синонім „діабет повних"), як правило виникає у людей старше сорока років і дуже часто поєднується з ожирінням. При ЦД ІІ-го типу інсулін виробляється в нормальній або навіть надмірній кількості, але клітини організму до нього не чутливі. ЦД ІІ-го типу розвивається повільно, має невиражену симптоматику, часто люди кілька років можуть не знати про наявність в них цього захворювання. Не рідко за цей час формується ряд ускладнень характерних для ЦД (діабетична нейропатія, ангіопатія, ретинопатія). Чим раніше виявлено ЦД та призначено правильне лікування тим менша ймовірність розвитку ускладнень ЦД. Тому, якщо у вас є такі симптоми, зверніться за допомогою до лікаря для виключення ЦД: спрага, сухість у роті, часте сечовипускання особливо в ночі, зниження зору, оніміння чи поколювання в ногах, свербіння шкіри або слизових статевих органів, гнійничкові висипи на шкірі і рани, які довго не заживають, обов'язково виміряйте цукор крові (норма від 3,5 до 5,5 ммоль/л)
ЦД вимагає довічного лікування за допомогою інсуліну або таблеток. Метою лікування є компенсація ЦД, тобто досягнення показників глікемії максимально близьких до норми (3,5 – 8,0 ммоль/л) та гліколізованого гемоглобіну до 7% це головні попередження розвитку та лікування діабетичних ускладнень з цією метою усім хворим ЦД потрібно здійснювати самоконтроль: регулярно контролювати рівень цукру крові натще,та через 2 години після їжі, контролювати глікозильований гемоглобін 2 рази в рік, контроль артеріального тиску кожен день, контроль рівня холестерину, контроль ваги та кількості і характеру їжі.
Фундаментом сучасної терапії цукрового діабету є правильне і збалансоване лікування, регулярні фізичні вправи. Навіть найефективніші цукрознижуючі препарати будуть не в змозі нормалізувати показники глікемії у хворого, який не дотримується дієти. Основні принципи дієтотерапії при ЦД - виключення або максимальне обмеження вуглеводів і жирів: масло вершкове, маргарин, майонез, жирне м'ясо, шкіра птиці, жирний сир, сметана, вершки, чіпси, піца, цукор, варення, цукерки, печиво та інші кондитерські вироби, шоколад, морозиво, солодкі та алкогольні напої. В харчуванні перевагу надавати продуктам, що містять харчові волокна це -фрукти, овочі , каші. Приймайте їжу 5-6 разів на день і потроху, намагайтеся відмовитись від смаженого. Після прийому їжі не сідайте і не лягайте, а обов'язково займіться будь – якою фізичною роботою. Приймайте вчасно цукрознижуючі препарати призначені вам лікарем, не робіть перерву, тому, що гіперглікемія – це головна причина розвитку хронічних ускладнень. Не можна також допускати розвитку гіпоглікемії – зниження цукру в крові нижче 3,5 ммоль /л. Щоб запобігти розвитку ускладнень необхідно досягти „компенсації" ЦД, тобто постійно підтримувати рівень глюкози в досить жорстких межах і - натще 3,5 - 7 ммоль/л і через 2 години після прийому їжі до 8 ммоль/л, глюкоза сечі 0 або 0,5 %, АТ 130/80 мм рт ст., рівень холестерину 4,5 ммоль/л.
Досягти таких показників часто буває досить складно. Але пам'ятайте, що мета лікування – гарне самопочуття та активне довголіття. Компенсація діабету – це основне, на що мають бути направлені зусилля пацієнта і лікаря.

Комендат Г.Г.
лікар–ендокринолог
Новоград–Волинського міськрай ТМО