Друк

20 жовтня - Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози

.

Рак молочної залози займає в Україні перше місце серед онкологічних захворювань жінок.

В Новоград –Волинському міськрай ТМО з даною патологією на обліку перебуває 317 хворих жінок, за 9 місяців поточного року взято на облік 24 хворих, з них 163 прожили більше 5 років після вставленого діагнозу.

Проте рак не з'являється сам по собі. Виникненню пухлини передує тривалий період передпухлинних станів. Надавши своєчасну допомогу на етапі передпухлинного захворювання (лікування і профілактика), можна позбавити пацієнта від подальшого прогресування патології. Процес переходу з передпухлинного захворювання в злоякісну пухлину проходить кілька етапів і займає від 3 до 20 років. Найпоширенішим передраковим захворюванням є мастопатія.

У нас більше чверті жінок звертаються до лікаря із занедбаними стадіями, тоді коли лікарі вже безсилі. Якщо жінка виявила у себе в молочній залозі будь-які ущільнення або зміни вона повинна негайно звернутися до фахівця (на первинному етапі це є сімейний лікар).
Тривалість життя онкохворих на сто відсотків залежить від ранньої діагностики та своєчасного лікування.

Щодо діагностики раку молочної залози, жінка самостійно має вміти проводити самообстеження грудей, щомісячно, адже, за словами фахівців, у 80% випадків жінка сама вперше помічає новоутворення, ущільнення, зміну шкіри або виділення з соска. Жінкам за 40 років рекомендується мамографія 1 раз на 2 роки, жінкам, що відносяться до груп ризику, рекомендована щорічна мамографія.
Якщо Ви спостерігаєте одну чи більше з нижче перерахованих ознак: ущільнення в грудях, зміна шкіри грудей, втягнуті соски, на соску з'явилася ранка, виділення із сосків - негайно зверніться до лікаря. Раннє виявлення – це найкращий захист від раку молочної залози. Чим раніше діагностовано захворювання, тим вищі шанси на повне одужання.
Лікування першої стадії раку молочної залози (пухлина до 2-х см в діаметрі без ураження регіональних лімфовузлів) дозволяє одужати 95% жінок. Проте, з ростом пухлини або з поширенням її на регіональні лімфовузли відсоток одужання катастрофічно падає і сягає не більше 50%.

З метою раннього виявлення клінічних ознак захворювань, своєчасного направлення на лікування важливу роль відіграє проходження профоглядів. Не нехтуйте власним здоров'ям.

К.В. Шнайдер, лікар–хірург міськрай ТМО