Друк

Кишкові інфекції

.

Літо – традиційна пора зростання кишкових інфекцій.

Погодні умови в цьому році сприяли ще в травні появі низки спалахів кишкових інфекцій по всій Україні. Найбільш масовим за чисельністю госпіталізованих був спалах кишкової інфекції в м. Ізмаїл. Житомирська область не є винятком з числа територій, де ситуація з захворюваністю на гострі кишкові інфекції є особливо актуальною. Якщо впродовж всього минулого року в області було зареєстровано 4 спалахи, то лише за перше півріччя 2016 року зареєстровано 6 спалахів гострих кишкових інфекцій з загальною кількістю захворілих – 43, в тому числі – 15 дітей. Не «залишився осторонь» у цій статистиці і наш район. У м. Новоград- Волинський за перше півріччя 2016 року госпіталізовано з кишковими захворюваннями 172 особи,з них 121 дитина.
Щодо кишкових інфекцій, то цю групу складають різноманітні захворювання травного тракту з основними клінічними проявами такими як підвищена температура тіла, пронос, блювання. До кишкових інфекцій відносяться такі небезпечні хвороби як черевний тиф, дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, ботулізм, гастроентероколіти. Всі ці захворювання виникають внаслідок вживання інфікованих харчових продуктів або води, що проникають в організм людини через брудні руки, продукти харчування. Факторами передачі найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, концерви, кондитерські вироби, з порушеною технологією приготування та зберігання, недостатньо промиті овочі і фрукти.
Традиційно кишкові інфекції найбільше реєструються в теплу пору року (літньо-осіння сезонність). Це пов'язано з:
• збільшенням споживання води, що знижує захисну функцію шлункового соку;
• вживанням великої кількості овочів і фруктів, часто недостатньо вимитих;
• швидким псуванням приготовлених продуктів;
• активізацією комах-переносників хвороб (мухи).
Загальні правила профілактики кишкових інфекцій прості і водночас надзвичайно ефективні:
• мийте руки перед їжею;
• утримуйтесь в літній період від вживання кондитерських виробів з кремом, виготовленим на сирих яйцях;
• ретельно промивайте фрукти, овочі, зелень;
• зберігайте сире м'ясо і рибу в холодильнику окремо від інших страв;
• салати зі свіжих овочів зберігайте не більше кількох годин;
• пийте кип'ячену та перевірену воду;
• купуючи продукти харчування чи напівфабрикати, звертайте увагу на терміни придатності та умови їх зберігання.
В разі, якщо ж хвороба вже починається, не займайтесь самолікуванням і негайно звертайтеся до фахівців. Швидко і якісно розпочате лікування – запорука вашого здоров'я в подальшому.
Н.О.Корпач,
завідувач мікробіологічною лабораторією
Новоград-Волинського міжрайонного відділу
ДУ «Житомирський обласний
лабораторний центр ДСЕСУ»