Друк

В Україні зареєстрували вакцину AstraZeneca-SKBio проти COVID-19

.

Вчора, 20 квітня 2021 року, Міністерство охорони здоров’я України зареєструвало вакцину проти COVID-19 AstraZeneca-SKBio для екстреного медичного застосування.

 

 

Це вакцина, розроблена Оксфордським університетом та британсько-шведською компанією AstraZeneca, яка виробляється в Республіці Корея (SK Bioscience Co. Ltd) і має торговельну назву AstraZeneca-SKBio.

 

Вакцину AstraZeneca для екстреного застосування вже схвалила Всесвітня організація охорони здоров’я, також дозвіл на її використання дали Велика Британія, Європейський Союз, Індія та Канада.

 

В Україні діє закон, який спрощує процедуру реєстрації вакцин від COVID-19 та скорочує її до п’яти днів.

 

Нагадуємо, що в Україні вже щеплюють вакциною AstraZeneca/Covishield, виготовленою індійським Інститутом сироватки крові.

 

Усі вакцини AstraZeneca проти COVID-19, незалежно від країни виробництва, є взаємозамінними. Вакцина AstraZeneca (AZD1222) виробництва Інституту сироватки крові Індії (Covishield) та вакцина, виготовлена південнокорейською компанією SK Bioscience Co Ltd. (AstraZeneca-SKBio), є ідентичними за складом та технологіями виготовлення, не розглядаються як різні вакцини та є взаємозамінними.

 

22 квітня Україна очікує в рамках глобальної ініціативи COVAX поставку 367 тис. доз вакцини AstraZeneca-SKBio. Частина партії буде залишена для щеплення другою дозою тих громадян, яких вже вакцинували AstraZeneca/CoviShield, решту – використана для першого щеплення.

 

Україна отримала інформацію від COVAX про постачання від 2,2 до 3,7 млн доз вакцин Oxford/AstraZeneca у І–ІІ кварталі 2021 року. Крім того, ця вакцина буде закуплена за державні кошти напряму у виробників.