Друк

Децентралізація: Житомирська область лідирує у переданні соціально важливих об’єктів спільної власності територіальних громад району

.

За законом, соціально важливі об’єкти спільної власності територіальних громад району – заклади освіти, культури, охорони здоров’я та інші – мають бути передані у комунальну власність територіальних громад та відповідно фінансуватися за рахунок коштів їх бюджетів. За даними Мінрегіону, загалом по 55% об’єктів вже прийняті рішення територіальних громад (надання згоди) про взятття цих закладів на баланс. Лідером у цьому процесі є Житомирська область, де станом на 05 січня 2021 року передано майже 100% об’єктів.

 

 

Про це порталу «Децентралізація» повідомив заступник Міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода.

«Можливо, такий показник Житомирщини пов’язаний з великою кількістю територіальних громад, які скористалися принципом добровільності та завершили процес об’єднання до 2021 року. Тож відповідно велику кількість об’єктів райони уже передали громадам», – сказав В’ячеслав Негода.

За даними моніторингу Мінрегіону, одні з найвищих показників передачі об’єктів мають Дніпропетровська (93%) та Чернівецька (91%) області. Активно працюють також територіальні громади Запорізької (83%), Тернопільської (84%) і Черкаської (89%), областей.

 

Погодити процедуру передачі більш як половини об’єктів вдалося громадам Волинської (79%), Івано-Франківської (74%), Миколаївської (74%), Херсонської (71%), Рівненської (66%) і Сумської (64%), Львівської (60%) областей.

 

Разом із тим, невтішна ситуація, на жаль, вже традиційно, в Закарпатській області, громади якої мають досить низькі показники. З 2 тис. об’єктів там передали лише 122. В Чернігівській області громади готові перебрати поки лише 25 % об’єктів.

«Мінрегіон уже провів серію нарад за участі представників профільних міністерств, облдержадміністрацій та всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування щодо передачі об’єктів громадам. Ми обговорили усі проблемні питання. Тепер завдання облдержадміністрацій – постійно надавати відповідні консультації органам місцевого самоврядування, координувати процес передачі майна та щомісяця до 10 і 25 числа інформувати про це Кабінет Міністрів. Міністерство продовжуватиме моніторити ситуацію та надаватиме усю необхідну підтримку ОДА до завершення передачі майна громадам», – зазначив В’ячеслав Негода.

Нагадуємо, що експерти Програми USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) підготували роз’яснення щодо передачі майна зі спільної комунальної власності.

 

Також експертки Офісу підтримки реформи з децентралізації при Мінрегіоні  підготували відповіді на запитання щодо передачі об’єктів цивільних прав зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст району у власність територіальної громади, територія якої затверджена Кабінетом Міністрів України.