Друк

Декларація: подавати чи не подавати. Роз'яснення від НАЗК

.

 Роз’яснення щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» стосовно заходів фінансового контролю в умовах воєнного стану (подання декларації, повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, повідомлення про відкриття валютного рахунка в установі банку-нерезидента, проведення перевірок).

  1. У який строк подаються декларації у 2022 році?

Фізичні особи подають документи, подання яких вимагається відповідно до норм чинного законодавства в документальній та/або електронній формі, протягом трьох місяців після припинення чи скасування воєнного стану a6o стану війни за весь період обов’язку подати документи (Закон України від 03.03.2022 № 2115-IX).

Початок перебігу строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов’язано його початок (ст. 253 ЦК України).

Строк, що визначений місяцями, спливає у відповідне число останнього місяця строку (ч. 3 ст. 254 ЦК України).

Декларація щорічна будь-якою позначкою) за 2021 рік подається у період з 00 годин 00 хвилин дня, наступного за днем припинення чи скасування воєнного стану, до 00 г один 00 хвилин відповідного числа третього місяця від такого дня.

Така декларація охоплює звітний рік (період з 01 січня до 31 грудня 2021 року включно) та містить інформацію станом на 31 грудня звітного року.

Декларація при звільненні, якщо звільнення вiдбyлocь під час дії воєнного стану, подається у період з 00 годин 00 хвилин дня, наступного за днем припинення чи скасування воєнного стану, до 00 годин 00 хвилин відповідного числа третього місяця від такого дня.

Декларація кандидата на посаду, якщо особу призначено на вакантну посаду державної служби a6o служби в органах місцевого самоврядування у період дії воєнного стану, подаються у період з 00 годин 00 хвилин дня, наступного за днем припинення чи скасування воєнного стану, до 00 годин 00 хвилин відповідного числа третього місяця від такого дня.

Така декларація подається для забезпечення проведення спеціальної перевірки.

Особливості подання декларацій військовослужбовцями визначені у ч. 5 ст. 45 Закону.

Воєнний стан скасовано 08.03.2022. Щорічна декларація (з будь-якою позначкою) за 2021 рік має бути подана до 09.06.2022 включно.

2.   У який строк подаються повідомлення про суттєві зміни у майновому стані (ПC3), якщо такий обов’язок виник під час дії воєнного стану?

ПC3, обов’язок подання якого виник під час дії воєнного стану, cyб’єкт декларування подає у період з 00 годин 00 хвилин дня, наступного за днем припинення чи скасування воєнного стану, до 00 годин 00 хвилин відповідного числа третього місяця від такого дня.

При цьому за кожним актом отримання доходу, придбання майна a6o здійснення видатку суб’єктом декларування на суму, яка перевищує 50 ПM, після припинення чи скасування воєнного стану, ПC3 подаються у строк, визначений у ст. 52 Закону.

ПC3 подаються шляхом та у порядку, визначеному у Законі та Порядку № 450/21.

3.    У який строк подаються повідомлення про відкриття валютного рахунка в установі банку-нерезидента (ПBBP), якщо такий обов’язок виник під час дїі воєнного стану?

ПBBP, обов’язок подання якого виник під час дії воєнного стану, суб’єкт декларування подає у період з 00 годин 00 хвилин дня, наступного за днем припинення чи скасування воєнного стану, до 00 годин 00 хвилин відповідного числа третього місяця від такого дня.

При цьому ПBBP, обов’язок подання якого виник після припинення чи скасування воєнного стану, суб’єкт декларуванню подає у строк, визначений у ст. 52 Закону.

ПBBP подаються шляхом та у порядку, визначеному у Законі та Порядку № 451/21.

4.      У який строк подаються декларації, ПC3 та ПBBP у разі, якщо упродовж визначених у Законі України від 03.03.2022 N 2115-IX трьох місяців cyб’єкт декларування не має фізичної можливості ïx подати?

Особи, які не мають фізичної можливості протягом трьох місяців після припинення чи скасування воєнного стану aбo стану війни подати документи у зв’язку з безпосередніми наслідками ïx участі у бойових діях, звільняються від адміністративної a6o кримінальної відповідальності за неподання чи несвоєчасне ïx подання та подають ïx протягом одного місяця з дня закінчення наслідків, які vнеможливлювали ïx подання (Закон України від 03.03.2022 № 2115-IX).

Тобто декларанти, які у зв’язку з безпосередніми наслідками ïx участі у бойових діях не мають фізичної можливості подати декларацію, ПC3 чи ПBBP протягом строку, зазначеного у №. 1-3 цих Роз’яснень, подають ïx у період з 00 годин 00 хвилин дня, наступного за днем закінчення наслідків, які унеможливлювали ïx подання, до 00 годин 00 хвилин відповідного числа наступного місяця.

5.  Скільки ПC3 необхідно подати, якщо такий обов’язок виник декілька разів підчас дії воєнного cтaнy?

За кожним фактом отримання доходу, придбання майна a6o здійснення видатку cyб’єктом декларування на суму, яка перевищує 50 ПM, подаються окреме ПC3.

Одне ПC3 подаються у разi, якщо здійснено разовий видаток на суму, який перевищує 50 ПM, пов’язаний із набуттям права на майно. У такому повідомленні у відповідних розділах зазначаються відомості щодо придбаного майна та здійсненого видатку (абз. 2 п. 6 Порядку № 450/21).

6. Скільки ПBBP необхідно подати, якщо такий обов’язок виник декілька разів під час дії воєнного стану?

Якщо суб’єкт декларування/член його сім’ї під час дії воєнного стану відкрив декілька валютних рахунків в одній установі банку—нерезидента, cy6’єкт декларування подає одне ПBBP із зазначенням номерів відповідних валютних рахунків i місцезнаходження установи банку-нерезидента.

Якщо валютні paxyнки відкриті в цей період як cyб’єктом декларування, так i членом його сім’ї, a6o якщо валютні рахунки відкриті в різних установах банку—нерезидента, подаються окремі ПBBP стосовно кожної особи чи кожної установи банку-нерезидента.

7. Чи необхідно декларувати відомості про майно у разі його знищення внаслідок бойових дій під час збройної aгpecії російської федерації проти України та подавати ПC3 у зв’язку із його знищенням?

Однією з підстав припинення права власності на майно є його знищення (ст. 346 ЦК України).

У разі знищення об’єкта нерухомості відомості про такий об’єкт підлягають відображенню у розділі 3 «Об’єкти нерухомостi» декларації до моменту виключення відомостей про такий об’єкт з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Знищені транспортні засоби знімаються з обліку у встановленому законодавством порядку (п. 45 Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів С1Х типів, марок i моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07.09.1998 N* 1388).

До зняття з обліку знищеного транспортного засобу відомості про нього відображаються у розділі 6 «Цінне рухоме майно — транспортні засоби» декларації.

У разi знищення об’єкта незавершеного будівництва або цінного рухомого майна (крім транспортних засобів) відомості про таке майно не підлягають декларуванню.

При цьому слід враховувати, що у декларації щорічній (з будь-якою позначкою), декларації кандидата на посаду за 2021 рік зазначаються відомості про об’єкти декларування станом на 31 грудня 2021 року.

У разi припинення права власності на майно у результаті його руйнування (знищення) ПC3 не подається.

8. Чи необхідно cy6’сктам деклapyвaти у період дії воєнного часу надавати інформацію та документи на запити, надіслані їм уповноваженими особами в межах проведення повної перевірки декларації чи здійснення контролю щодо правильності та повноти заповнення декларації, що розпочалися до 24 лютого 2022 року?

Hi, у період дії воєнного стану a6o стану війни повні перевірки декларацій та заходи контролю щодо правильності та повноти заповнення декларації не проводяться (Закон України від 03.03.2022 №  2115-IX).

У ці тяжкі часи уповноважені особи Національного агентства разом з декларантами боронять рубежі нашої Батьківщини, тому спочатку перемога, а потім — декларування та перевірки.

Слава Україні!