Друк

Мінреінтеграції: росіяни використовують цивільне населення на тимчасово окупованих територіях як «живий щит»

.

ЗСУ почали звільнення тимчасово окупованих територій. росіяни намагаються закріпитися на ТОТ як мілітарними, так і немілітарними засобами.

А саме: шляхом створення окупаційних адміністрацій, проведенням паспортизації, референдумів; також росіяни практикують створення «живого щита», організовуючи офлайн-навчання в школах, створюючи величезні черги з автомобілів на блокпостах, розміщуючи військову техніку й особовий склад біля житлових будинків.

«Живий щит» – це штатний елемент тактики російської армії: так було в Чечні, Грузії, Сирії. Так відбувається зараз і в Україні. Але тут вражають масштаби. Слід зазначити, що це не просто рішення командирів підрозділів, а державна політика, політика керівництва рф. Масштаб, повне усвідомлення та спланованість дій у використанні цивільного населення в якості живого щита роблять воєнними злочинцями не тільки командирів на місцях, а й всю вертикаль військового керівництва рф.

Цікаво, що ще 04 березня 2014 року на пресконференції в Ново-Огарьово президент росії путін заявив: «Якщо ми приймемо таке рішення, то тільки для захисту українських громадян, і нехай спробує хтось із числа військовослужбовців стріляти у своїх людей, за якими ми будемо стояти позаду, не спереду, а позаду. Нехай вони спробують стріляти в жінок і дітей. Я подивлюся на тих, хто віддасть такий наказ в Україні».

Окупанти не випускають людей із тимчасово окупованих територій. Їм потрібно більше людей (особливо жінок та дітей) для «живого щита». Просто, цинічно та дуже жорстоко. російські солдати гірше терористів, які захоплюють заручників.

Мінреінтеграції закликає українців виїжджати з тимчасово окупованих територій. Попри всі труднощі треба знаходити шляхи та можливості, бо залишатися ризиковано. Адже росіяни рано чи пізно використають мешканців як «живий щит».

Тож будьте обачними та не заважайте ЗСУ працювати – виїжджайте з тимчасово окупованих територій, не дайте використати себе як «живий щит».

Крім того, Мінреінтеграції нагадує, що прибічники країни-агресора потрапляють під жорсткі обмежувальні заходи.